Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA si nemyslia, že Putin urobil v otázke Ukrajiny konečné rozhodnutie

Hovorca Pentagónu John Kirby, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Hovorca Pentagónu Kirby tiež oznámil, že americký minister obrany Lloyd Austin plánuje v utorok odcestovať do Európy.

Washington 15. februára (TASR) - Spojené štáty sa nenazdávajú, že ruský prezident Vladimir Putin dospel ku "konečnému rozhodnutiu" v otázke, či uskutočniť inváziu na Ukrajinu, uviedol v pondelok hovorca Pentagónu John Kirby. Informovala o tom agentúra AFP.

"Stále neveríme, že sa urobilo nejaké konečné rozhodnutie," povedal Kirby reportérom. Zároveň však dodal, že "k vojenskej akcii môže dôjsť v akýkoľvek deň".

Hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price medzitým uviedol, že Spojené štáty nevidia žiaden "konkrétny náznak deeskalácie" na rusko-ukrajinských hraniciach.

"Je to zreteľná možnosť, možno reálnejšia ako kedykoľvek predtým, že Rusko sa môže rozhodnúť pokračovať vo vojenskej akcii, pričom nové ruské sily budú naďalej prichádzať k ukrajinskej hranici," povedal Price novinárom.

"Invázia, ako sme povedali, sa môže začať kedykoľvek," dodal.

Hovorca Pentagónu Kirby tiež oznámil, že americký minister obrany Lloyd Austin plánuje v utorok odcestovať do Európy. Absolvuje rokovania v sídle Severoatlantickej aliancie (NATO) v Bruseli a navštívi Poľsko i Litvu.

V tlačovej správe ministerstva obrany USA sa uvádza, že Austin sa stretne s ministrami obrany a vedením NATO, pričom diskutovať budú o zhromažďovaní ruských vojakov na Ukrajine a jej okolí. V Poľsku sa šéf rezortu obrany stretne s prezidentom Adrzejom Dudom a ministrom obrany Mariuszom Blaszczakom s cieľom posilniť bilaterálnu spoluprácu v oblasti bezpečnosti a "prehĺbiť poľsko-americké partnerstvo, ktoré je nevyhnutné na riešenie súčasných hrozieb a výziev".

V Litve bude Austin rokovať s prezidentom Gitanasom Nausédom, ako aj s premiérkou Ingrydou Šimonyté a ministrom obrany Arvydasom Anušauskasom, uvádza Pentagón. Chystá sa pritom opätovne potvrdiť, že Spojené štáty stoja pri Litve, spolupracujú na posilnení litovských ozbrojených síl a "naďalej stoja bok po boku proti hrozbám a protivníkom s cieľom presadzovať spoločné záujmy a hodnoty".

Popri Anušauskasovi sa Austin stretne aj s ministrami obrany Estónska a Lotyšska a navštívi tiež amerických vojakov v Litve.

Spojené štáty v pondelok zároveň označili "tichú podporu" Moskvy v ukrajinskom konflikte zo strany Číny za "hlboko znepokojujúcu". "Ich tichá podpora... pre Rusko je hlboko znepokojujúca a úprimne povedané ešte viac destabilizuje situáciu v Európe," povedal podľa AFP Kirby novinárom.