Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

USA sa vraj zúčastnia na mierovej konferencii o Ukrajine v Švajčiarsku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Rusko mierovú konferenciu viackrát označilo za zbytočnú. Podľa Moskvy je totiž vzhľadom na jej neúčasť odsúdená na neúspech.

Washington 26. mája (TASR) - Spojené štáty sa údajne zúčastnia na mierovej konferencii organizovanej Ukrajinou vo Švajčiarsku, ktorá prebehne v júni. Pre agentúru Reuters to uviedol v nedeľu nemenovaný predstaviteľ USA, uvádza TASR.

Citovaný americký zdroj tak reagoval na výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského adresovanú svojmu americkému a čínskemu náprotivkovi, Joeovi Bidenovi a Si Ťin-pchingovi.

Zelenskyj na nich prostredníctvom videa apeloval, aby sa osobne zúčastnili na konferencii o Ukrajine, ktorú bude hostiť Švajčiarsko na žiadosť ukrajinského prezidenta 15. a 16. júna v hotelovom komplexe Bürgenstock na brehu Vierwaldstattského jazera.

"Obraciam sa na svetových lídrov, ktorí stále stoja stranou od globálneho úsilia na svetovom mierovom summite: na prezidenta Bidena a na prezidenta Siho... Podporte, prosím, mierový summit svojou osobnou účasťou," vyzýval Zelenskyj vo videoodkaze natočenom v troskách budovy v Charkove, ktorá bola terčom štvrtkového ruského útoku.

Americký predstaviteľ, citovaný agentúrou Reuters, sa nezmienil o tom, kto bude Spojené štáty na konferencii zastupovať.

Na rokovania v Švajčiarsku bolo dosiaľ pozvaných 160 delegácií vrátane členov EÚ a krajín združených v zoskupeniach G7, G20 a BRICS. Rusko však na zozname pozvaných nefiguruje. Zelenskyj uviedol, že svoju účasť dosiaľ potvrdilo viac ako 80 štátov.

Rusko mierovú konferenciu viackrát označilo za zbytočnú. Podľa Moskvy je totiž vzhľadom na jej neúčasť odsúdená na neúspech.