Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

USA schválili predaj helikoptér Apache Poľsku za 12 miliárd dolárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Poľsko sa pre takúto požiadavku rozhodlo ešte vlani s cieľom nahradiť svoju zastaranú letku zloženú z vrtuľníkov sovietskej výroby.

Washington 21. augusta (TASR) - Spojené štáty schválili v pondelok predaj bojových vrtuľníkov typu Apache pre Poľsko za 12 miliárd dolárov. TASR informuje na základe správy agentúry AFP, podľa ktorej ide o významnú dohodu USA s Poľskom pre podporu Ukrajiny v boji proti Ruskej invázii.

Americké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení spresnilo, že informovalo Kongres USA o schválenej požiadavke o predaj zo strany poľskej vlády, ktorá sa vzťahuje na 96 amerických útočných helikoptér typu 96 AH-64E Apache od výrobcu Boeing.

Poľsko sa pre takúto požiadavku rozhodlo ešte vlani s cieľom nahradiť svoju zastaranú letku zloženú z vrtuľníkov sovietskej výroby v čase rastúcich obáv v súvislosti s krokmi Ruska, ktoré koncom februára 2022 vojensky napadlo susednú Ukrajinu.

Predaj "zlepší schopnosť Poľska čeliť súčasným i budúcim hrozbám poskytnutím dôveryhodnej sily, ktorá je schopná odradiť protivníkov a zúčastňovať sa na operáciách Severoatlantickej aliancie (NATO)," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí USA.

Poľsko výrazne podporilo úsilie vedené USA na pomoc Ukrajine proti ruskej invázii, pričom veľká časť amerických zbraní v hodnote miliárd dolárov poskytnutých Ukrajine prekročila hranicu práve cez Poľsko, pripomína AFP.

Predaj upevnil vzťah medzi Spojenými štátmi a Poľskom, ktorého konzervatívna vláda sa predtým nezhodla s administratívou prezidenta USA Joea Bidena v otázkach vrátane práv komunity LGBTQ či slobody médií. Americký rezort diplomacie v najnovšom vyhlásení označil Poľsko za "silu politickej stability a hospodárskeho pokroku v Európe", uzatvára AFP.