Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Americký Senát schválil zákon o obchodovaní s Ruskom

Súčasťou sú aj sankčné kroky voči osobám porušujúcim ľudské práva.

Washington 6. decembra (TASR) - Americký Senát dnes takmer jednomyseľne schválil zákon o obchodovaní s Ruskom, ktorého súčasťou sú aj sankčné kroky voči osobám porušujúcim ľudské práva.

Očakáva sa, že americký prezident Barack Obama zákon podpíše, napriek varovaniam Moskvy, že by to mohlo zhoršiť americko-ruské vzťahy.

Prijatá legislatíva normalizuje obchodné vzťahy s Ruskom a odstraňuje obmedzenia z čias studenej vojny. Konkrétne musel Kongres odstrániť Jacksonov-Vanikov dodatok k zákonu z roku 1974, ktorý spájal obchodovanie s bývalým Sovietskym zväzom so slobodou emigrovania Židov a príslušníkov ďalších menšín.

Zároveň však tzv. Magnitského zákon zavádza aj povinnosť odoprieť vstup na americké územie predstaviteľom Ruska, zapleteným do kauzy právnika Sergeja Magnitského. Zmrazia aj ich bankové účty v USA.

Magnitského, audítora spoločnosti Hermitage Capital a právnika - partnera britskej právnickej kancelárie Firestone Duncan - vyšetrovali ruské úrady v súvislosti s podozrením z krátenia dane.

Vo vyšetrovacej väzbe v Matrosskej tišine a Butyrke strávil Magnitskij viac ako rok. Zomrel pred tromi rokmi vo vyšetrovacej väzbe v Moskve za doteraz nevyjasnených okolností.

Snemovňa reprezentantov zákon schválila ešte v novembri pomerom hlasov 365:43. Obamova administratíva naliehala na Kongres, aby rýchlo konal a zákon sa tak mohol dostať na podpis šéfovi Bieleho domu.