Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA spochybnili integritu volieb v Rusku

Hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price na archívnej snímke zo 16. februára 2021. Foto: TASR/AP

Hovorca rezortu americkej diplomacie Ned Price uviedol, že ruské vedenie uplatnilo zákony proti údajným extrémistickým organizáciám, zahraničným agentom a nežiaducim organizáciám.

Washington 20. septembra (TASR) - Americké ministerstvo zahraničných vecí v pondelok spochybnilo integritu parlamentných volieb v Rusku s tým, že tvrdý zásah ruskej vlády voči jej kritikom "zabránil" občanom uplatniť svoje občianske a politické práva.

Hovorca rezortu americkej diplomacie Ned Price uviedol, že ruské vedenie uplatnilo zákony proti údajným extrémistickým organizáciám, zahraničným agentom a nežiaducim organizáciám, čím výrazne obmedzilo politický pluralizmus pri hlasovaní.

Tieto obmedzenia sprevádzali aj "rozsiahle snahy o marginalizáciu nezávislých politických osobností". Pride pripomenul, že ruské úrady zabránili nezávislým subjektom zo zahraničia, aby monitorovali priebeh volieb v Rusku.

"Vyzývame Rusko, aby si splnilo svoje medzinárodné záväzky v oblasti dodržiavania ľudských práv a základných slobôd a ukončilo svoju nátlakovú kampaň na občiansku spoločnosť, politickú opozíciu a nezávislé médiá," uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva.

K vyhláseniu USA došlo v Rusku po tom, čo ruská opozícia obvinila vedenie krajiny z podvodu na voličoch, keď podľa zatiaľ predbežných výsledkov je za víťaza volieb označovaná vládna strana Jednotné Rusko, ktorá podporuje prezidenta Vladimira Putina.
Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP

Predseda zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Leonid Sluckij v reakcii na vyhlásenie Washingtonu uviedol, že Spojené štáty sú nahnevané, že ich pokusy o ovplyvnenie politickej situácie v Rusku boli neúspešné.

Sluckij podľa agentúry TASS vyhlásil, že Washingtonu neprináleží, aby Moskvu poučoval o demokratickom priebehu volieb, hovoril o neprítomnosti pozorovateľov a kázal o dodržiavaní práv voličov.

Ruský politik tiež pripomenul, že Ruská federácia navrhla Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, aby do Ruska vyslala monitorovaciu misiu, ktorá by v porovnaní s misiou na voľbách v USA mala dvojnásobný počet členov. "Samotní pozorovatelia však odmietli prísť," vyhlásil Sluckij.

Dodal, že priebeh volieb v Rusku v uplynulých dňoch monitorovali pozorovatelia z takmer 60 krajín sveta, pričom konštatovali, že "voľby sa konajú v úplnom súlade s demokratickými normami".

Britské ministerstvo zahraničných vecí označilo voľby v Rusku za "vážny odklon od demokratických slobôd" a vyjadrilo sklamanie z "neodôvodnených obmedzení, ktoré Ruská federácia uvalila na volebných pozorovateľov, vrátane zahraničných".

Vyhlásenie britského rezortu diplomacie odsudzuje aj usporiadanie volieb do Štátnej dumy na Kryme, ktoré sa v dokumente označuje "nezákonne anektované" územie.

Rôzne aspekty organizovania volieb i samotného hlasovania vo voľbách do ruskej Štátnej dumy kritizovalo v pondelok aj poľské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení zverejnenom na svojej oficiálnej webovej stránke.