Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA spustili program na odpustenie časti študentských pôžičiek

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Žiadosť si podalo už viac než osem miliónov ľudí.

Washington 18. októbra (TASR) - Vláda amerického prezidenta Joea Bidena v pondelok oficiálne spustila program, ktorý umožňuje odpustenie časti študentských pôžičiek. Žiadosť si podalo už viac než osem miliónov ľudí. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AP a webovej stránky denníka The New York Times.

Prostredníctvom nového programu môže požiadať o odpustenie časti študentskej pôžičky až do výšky 20.000 dolárov človek s ročným príjmom do 125.000 dolárov. Internetový formulár žiadosti obsahuje základné osobné údaje, číslo sociálneho zabezpečenia, telefónne číslo a e-mailovú adresu. Okrem dokladu o ročnom príjme do 125.000 dolárov tiež treba poskytnúť doklad, že celkový príjem domácnosti žiadateľa nepresahuje 250.000 dolárov, spresňuje AP.

Žiadosti vyhodnotí ministerstvo školstva a rozhodne o odpísaní časti dlhu. Žiadosti podané do polovice novembra by mali byť vybavené (v prípade splnenia všetkých požiadaviek) do 1. januára 2023.

Pre štúdium je v súčasnosti zadĺžených viac než 40 miliónov Američanov a rastúce náklady na vzdelania a stagnujúce mzdy tento počet každý rok zvyšujú. Priemerná výška dlžoby po skončení štúdia je v súčasnosti viac než 30.000 dolárov. V 80. rokoch minulého storočia to bolo približne 12.000, píše CNBC.