Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

USA spustili v Kórei regionálne veliteľstvo svojich vesmírnych síl

Americkí vojaci sa účastnia na ceremónii, na ktorej uviedli do prevádzky regionálne veliteľstvo svojich vesmírnych síl (USSF) na základni vzdušných síl USA (US Air Force; USAF) v meste Pchjongtchek v stredu 14. decembra 2022. Foto: TASR - AP

Bude monitorovať aktivity Severnej Kórey vo vojenskej oblasti.

Soul 14. decembra (TASR) - Americká armáda v stredu v Južnej Kórei uviedla do prevádzky regionálne veliteľstvo svojich vesmírnych síl (USSF), ktoré bude monitorovať aktivity Severnej Kórey vo vojenskej oblasti. TASR správu prevzala z agentúr Jonhap a Reuters.

Ide o druhú zložku USSF v zahraničí. Má za úlohu monitorovať, zaznamenávať a sledovať prichádzajúce raketové strely a posilňovať celkovú spôsobilosť armády v oblasti vesmíru.

Táto jednotka bude sídliť na základni vzdušných síl USA (US Air Force; USAF) v meste Pchjongtchek a hlavným veliteľom bude podplukovník Joshua McCullion.

Soul a Washington sa usilujú posilniť spoluprácu v oblasti bezpečnosti s cieľom odstrašiť Severnú Kóreu, ktorá počas tohto roka otestovala balistické strely schopné zasiahnuť pevninu USA, píše Reuters. Vzdušné sily Južnej Kórey tento rok takisto založili svoj oddiel pre oblasť vesmíru.

V Južnej Kórei je umiestnených približne 28.500 amerických vojakov na základe zmluvy podpísanej po ukončení kórejskej vojny z rokov 1950–1953. Tá sa skončila uzavretím prímeria; mierová zmluva však nebola podpísaná.