Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Víťaz amerických volieb je stále neznámy, sčítavanie hlasov pokračuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výsledky zatiaľ nie sú známe ani na Aljaške, v Nevade a v Severnej Karolíne.

Washington 5. novembra (TASR) - Spojené štáty americké stále nepoznajú svojho nového prezidenta. Sčítavanie odovzdaných hlasov v amerických prezidentských voľbách pokračuje v niektorých kľúčových štátoch. Hoci v noci na štvrtok nedošlo k výrazným zmenám, situácia sa zatiaľ vyvíja v prospech demokratického kandidáta Joea Bidena, ktorý zvíťazil v kľúčových štátoch Michigan a Wisconsin.

Republikáni naďalej dúfajú v zisk v Pensylvánii, Georgii a Arizone. Výsledky zatiaľ nie sú známe ani na Aljaške, v Nevade a v Severnej Karolíne.

Zástupca demokratov vedie o menej ako jeden percentuálny bod v Nevade. Trump momentálne tesne vedie v Georgii, pričom v Severnej Karolíne je jeho náskok o niečo vyšší. V Pensylvánii sa v noci na štvrtok jeho náskok o niečo zúžil, informuje CNN.

Podľa agentúry AP má Biden po víťazstve v Michigane, Wisconsine a Arizone už 264 voliteľských hlasov; na celkové víťazstvo vo voľbách je ich potrebných 270.

Televízia CNN však informuje, že sčítavanie hlasov v Arizone ešte nie je ukončené. Spočítaných je zatiaľ zhruba 86 percent hlasov, Bidenov náskok sa znížil na zhruba 86.300 hlasov, čo sú necelé tri percentá. Podľa televízie má Biden 253 voliteľských hlasov, zatiaľ čo úradujúci republikánsky prezident Donald Trump získal 213 voliteľov.