Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

USA stále plánujú ukončiť evakuácie z Afganistanu do konca augusta

Na snímke amerických námorných síl z 22. augusta 2021 americkí vojaci hliadkujú počas evakuácie na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule. Na letisku v Kábule v súčasnosti prebieha chaotická evakuácia po tom, ako militantné hnutie Taliban obsadilo Afganistan. Foto: TASR/AP

Podľa údajov Pentagónu je na medzinárodnom letisku v Kábule aktuálne približne 5800 amerických vojakov, ktorí dohliadajú na bezpečnosť evakuačných letov.

Washington 23. augusta (TASR) - Spojené štáty stále plánujú ukončiť evakuácie aj odsun svojich vojakov z Afganistanu v stanovenom termíne do 31. augusta. Uviedlo to v pondelok americké ministerstvo obrany, informuje agentúra DPA.

Hovorca Pentagónu John Kirby v tejto súvislosti podotkol, že USA evidujú vyhlásenia Talibanu, ktorý odmieta predĺženie termínu evakuácií. Nechcel však špekulovať o tom, či by hypoteticky mohlo dôjsť k jeho predĺženiu.

"Ešte tam nie sme... Nebudem špekulovať o tom, čo bude po 31. auguste," dodal. Podľa údajov Pentagónu je na medzinárodnom letisku v Kábule aktuálne približne 5800 amerických vojakov, ktorí dohliadajú na bezpečnosť evakuačných letov.

Kirby sa zároveň vyhol otázkam ohľadom toho, kedy budú musieť USA prestať s evakuáciami z letiska, aby stihli do avizovaného termínu ukončiť aj odsun svojich vojakov z Afganistanu. Hovorca v tejto súvislosti uviedol len toľko, že tento faktor sa pri plánovaní zohľadní.

Taliban obsadil 15. augusta afganské hlavné mesto Kábul a prevzal moc v Afganistane, z ktorého sa odvtedy snažia dostať tisíce ľudí. Západné krajiny organizujú evakuačné lety pre svojich diplomatov i Afgancov, ktorí s týmito krajinami spolupracovali a ktorí sa obávajú pomsty zo strany Talibanu.