Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA stiahnu obvinenia voči mexickému exministrovi obrany Cienfuegosovi

Na kresbe zo súdnej siene zo 16. októbra 2020 mexický exminister obrany Salvador Cienfuegos s ochranným rúškom sedí v súdnej sieni v Los Angeles. Foto: TASR/AP

Cienfuegos údajne spolupracoval s mexickým kartelom a umožnil prevoz tisícok ton narkotík do USA.

Washington 18. novembra (TASR) – Americký minister spravodlivosti William Barr v utorok oznámil, že plánuje stiahnuť obvinenia z drogovej trestnej činnosti vznesené voči mexickému exministrovi obrany Salvadorovi Cienfuegosovi. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Americké ministerstvo spravodlivosti a mexická generálna prokuratúra v spoločnom vyhlásení uviedli, že Washington požiada o stiahnutie obvinení voči Cienfuegosovi s cieľom umožniť jeho vyšetrovanie – a prípadné vznesenie obvinení – na základe mexických zákonov. Americké ministerstvo Mexiku poskytlo dôkazy a prisľúbilo mexickým úradom spoluprácu.

Mexický minister zahraničných vecí Marcelo Ebrard povedal, že Mexiko prijíma Barrovo rozhodnutie. „Nepovažujeme to za cestu k beztrestnosti, ale ako prejav úcty k Mexiku a mexickým ozbrojeným zložkám," uviedol.

Cienfuegos bol ministrom obrany v rokoch 2012 – 2018 počas vlády vtedajšieho mexického prezidenta Enriqueho Peňu Nietu. V októbri tohto roka ho zadržali na letisku v Los Angeles v americkom štáte Kalifornia. Čelí obvineniam z pašovania drog a prania špinavých peňazí, píše denník El País.

Cienfuegos údajne spolupracoval s mexickým kartelom a umožnil prevoz tisícok ton narkotík do USA.