Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ned Price: USA stoja pri ľude Bieloruska

Na archívnej snímke žena drží poster počas demonštrácie za prepustenie bieloruského opozičného aktivistu Ramana Prataseviča. Foto: TASR/AP

Cichanovská na návšteve Washingtonu požiadala lídrov USA, aby sprísnili sankcie voči bieloruským podnikom, lebo ich to môže odradiť od spolupráce s režimom Lukašenka.

Washington 21. júla (TASR) - V exile žijúca líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská sa v utorok vo Washingtone stretla s predstaviteľmi americkej administratívy Joea Bidena a s členmi Kongresu, ktorí prisľúbili vystupňovanie nátlaku na promoskovského autokratického prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Cichanovská na návšteve Washingtonu požiadala lídrov USA, aby sprísnili sankcie voči bieloruským podnikom, lebo ich to môže odradiť od spolupráce s režimom Lukašenka, ktorý je podľa nej čoraz krutejší.

Ako Cichanovská povedala, vo vlaňajších prezidentských voľbách hladko zvíťazila, ale za oficiálneho víťaza bol úradmi vyhlásený Lukašenko, ktorý si tak zabezpečil šieste funkčné obdobie.

Bieloruská opozičná líderka novinárom uviedla, že na pondelkovom stretnutí s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom predložila zoznam firiem, na ktoré môžu USA uvaliť ďalšie sankcie. "Chápeme, že iba sami Bielorusi môžu priviesť krajinu k demokratickým zmenám, ale dúfame v aktívnu, a nielen symbolickú úlohu Američanov," povedala Cichanovská za okrúhlym stolom so združením dopisovateľov informujúcich o činnosti ministerstva.

"Prezident Biden vraví, že svet sa zmieta v zápase medzi autokraciou a demokraciou. Frontová línia tohto zápasu je teraz v Bielorusku. USA sú šampiónom demokracie, preto môžu pomôcť veci uskutočniť," dodala.

Cichanovská podľa svojich slov dúfa v ďalšie americké sankcie proti spoločnostiam ovládaným štátom, ktoré sa zaoberajú spracovaním ropy, dreva či ocele.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Ned Price povedal, že Blinken mal s Cichanovskou "veľmi dobrú diskusiu", ale odmietol sa podrobnejšie vyjadriť k téme nových sankcií.

"Vieme, že sankcie sú mocným nástrojom, a Spojené štáty ich stále využívajú v snahe zmeniť správanie Lukašenkovho režimu," povedal Price novinárom. "Stojíme pri ľude Bieloruska a členoch občianskej spoločnosti. Podporujeme ich túžbu po demokratickej, slobodnej a prosperujúcej budúcnosti," zdôraznil.

Bieloruská opozičná líderka sa v utorok stretla aj s poradcom Bidena pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom.