Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Strelec v novinách Capital Gazette dostal niekoľko doživotných trestov

Na snímke sviečky s podobizňou novinárov. Foto: TASR/AP

Išlo o jeden z najhorších útokov na novinárov v dejinách americkej žurnalistiky.

Annapolis 28. septembra (TASR) - Sudca v americkom meste Annapolis odsúdil v utorok Jarroda Ramosa, ktorý v júni 2018 zabil päť ľudí v redakcii denníka Capital Gazette, na vyše päť doživotných väzení bez možnosti predčasného prepustenia. Išlo o jeden z najhorších útokov na novinárov v dejinách americkej žurnalistiky, píše tlačová agentúra AP.

Okresný sudca v Annapolise v štáte Maryland Michael Wachs rozhodol v utorok o výške trestu. Súdna porota už v júli uznala Ramosa za vinného z vraždy Wendi Wintersovej, Johna McNamaru, Geralda Fischmana, Roba Hiaasena a Rebeccy Smithovej strelnou zbraňou v redakcii novín v júni 2018.

Ramos v roku 2019 priznal vinu, ale necítil sa trestnoprávne zodpovedný vo všetkých 23 bodoch obžaloby – využil pri tom marylandskú verziu obhajoby nepríčetnosti. Prípad bol niekoľkokrát odložený pred pandémiou koronavírusu aj počas nej.
Na archívnej snímke miesto činu po streľbe, ku ktorej došlo vo štvrtok v redakcii denníka Capital Gazette v meste Annapolis v americkom štáte Maryland.
Foto: TASR/AP

Po 12-dňovom súdnom procese v júli dospela porota po necelých dvoch hodinách k rozhodnutiu – zamietla argumenty Ramosových obhajcov, že nechápe trestnoprávnosť svojho konania. A uznala ho za vinného zo zavraždenia piatich ľudí.

Prokuratúra trvala na tom, že Ramos (41) konal z pomsty voči denníku za zverejnený článok o tom, že sa priznal k obvineniu z obťažovania bývalej spolužiačky zo strednej školy v roku 2011. Podľa vyjadrenia prokuratúry jeho dlhé, dôkladné plánovanie útoku – ktoré zahŕňalo aj prípravy na jeho zatknutie a uväznenie –, dokazuje, že chápe trestnoprávnosť svojho konania.

V utorok ešte pred rozsudkom vypovedali na súde aj ľudia, ktorí streľbu v denníku prežili, a pozostalí po piatich obetiach. Opisovali svoju bolesť a stratu.