Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VIDEO: ĎALŠIA STREĽBA V ŠKOLE: Útočníkom bol 17-ročný študent

Na snímke stredná škola v Santa Fe, americkom štáte Texas, do ktorej povolali políciu po nahlásení streľby v piatok 18. mája 2018. Školu uzatvorili. Foto: TASR/AP

Polícia zadržala po streľbe aj druhú podozrivú osobu.

Santa Fe 18. mája (TASR) - Predstaviteľ justície identifikoval osobu zadržiavanú vo väzbe za piatkovú streľbu na strednej škole v texaskom meste Santa Fe ako 17-ročného Dimitriosa Pagourtzisa.

Informáciu poskytol tlačovej agentúre AP nemenovaný predstaviteľ.

Na nedatovanej snímke z Facebooku je 17-ročný Dimitrios Pagourtzis, ktorého predstaviteľ justície identifikoval ako osobu zadržiavanú vo väzbe za piatkovú streľbu na strednej škole v texaskom meste Santa Fe.
Foto: TASR/AP

Podľa vyjadrení úradov zahynulo pri streľbe osem až desať ľudí, väčšinou študentov. Išlo o najkrvavejší takýto masaker od streľby na strednej škole vo floridskom Parklande, po ktorej vzniklo hnutie tínedžerov za prísnejšiu kontrolu strelných zbraní.

Žena, ktorá zdvihla telefón na čísle patriacom rodine Pagourtzisovcov, sa odmietla s agentúrou AP rozprávať. Povedala: "Doprajte nám teraz chvíľu pokoja, vďaka."



Pagourtzis hráva za juniorský futbalový tím strednej školy v Santa Fe a je členom tanečného súboru pri miestnej gréckej pravoslávnej cirkvi.

Polícia zadržala po streľbe aj druhú podozrivú osobu.

Stredná škola v Santa Fe, meste ležiacom približne 48 kilometrov východne od Houstonu, je po streľbe uzavretá.

Na snímke príslušníci polície, ktorých povolali po nahlásení streľby do miestnej strednej školy v Santa Fe, americkom štáte Texas v piatok 18. mája 2018. Školu uzatvorili.
Foto: TASR/AP

Streľba sa odohrala okolo 08.00 h miestneho času (15.00 h SELČ), krátko po začiatku vyučovania.

Jedna študentka pre houstonskú televíznu stanicu KTRK do telefónu povedala, že strelec prišiel na jej hodinu umenia a spustil streľbu do žiakov.

Ranených študentov odvážali sanitky do nemocníc, informovala televízia Sky News.

Stredoškoláčku Dakotu Shraderovú objíma matka po streľbe na miestnej strednej škole v Santa Fe, americkom štáte Texas v piatok 18. mája 2018. Útočník zastrelil v škole najmenej osem ľudí. Polícia aktívneho strelca zatkla. Ide o tretiu streľbu na americkej škole za posledných sedem dní a 22. takúto streľbu od začiatku roka, uviedla televízia CNN.
Foto: TASR/AP

Lekár Safi Madain, šéf jednotky intenzívnej starostlivosti v texaskej nemocnici Clear Lake Regional Medical Center, uviedol, že v jeho zariadení ošetrili osem pacientov zranených pri streľbe a šiestich už prepustili. Jeden je však stále v kritickom stave a druhý v stabilizovanom stave. Podľa lekára sú zrejme všetci študentmi strednej školy, kde utrpeli strelné poranenia.

Ďalšie obete ošetrovali v nemocnici v Galvestone. Lekár David Marshall oznámil, že jeden dospelý muž sa nachádza v kritickom stave. Muž bol postrelený do hornej časti ruky a podstupuje operáciu.

Útok v Santa Fe je treťou streľbou na americkej škole za posledných sedem dní a 22. takouto streľbou od začiatku roka, uviedla televízia CNN.

Žena reaguje počas telefonátu pred budovou posilňovne, kde rodičia čakajú na svoje deti po streľbe na miestnej strednej škole v Santa Fe, americkom štáte Texas v piatok 18. mája 2018.
Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump vyjadril smútok a žiaľ nad útokom. Z Bieleho domu ďalej uviedol, že jeho administratíva situáciu podrobne sleduje.

"Toto sa v našej krajine deje už príliš dlho. Žialime a vyjadrujeme podporu a lásku každému, koho tento absolútne strašný útok postihol," uviedol Trump.




Prehľad prípadov streľby na amerických školách:



16. januára 2002 - Tri ľudské životy a troch zranených si vyžiadala zúrivá streľba, ktorú spustil útočník v objekte Apalačskej právnickej školy v mestečku Grundy v americkom štáte Virgínia. Medzi obeťami bol jeden študent, člen fakulty a jej dekan.

24. september 2003 - Dvaja študenti vo veku 14 a 17 rokov sa stali obeťou streľby ich spolužiaka na Rocori High School v Cold Spring v štáte Minnesota.

21. marca 2005 - Sedem ľudí zastrelil ozbrojený 16-ročný študent na strednej škole v indiánskej rezervácii v americkom štáte Minnesota. Predtým zastrelil svojho starého otca a jeho spoločníka.

29. septembra 2006 - Pätnásťročný študent zabil riaditeľa školy v západnom Wisconsine.

3. januára 2007 - Jednu obeť si vyžiadala streľba na chodbe strednej školy v Tacome v americkom štáte Washington. Najmenej tromi strelami tam zabil študent svojho spolužiaka.

16. apríla 2007 - Juhokórejský študent (23) zabil v areáli univerzity Virginia Tech v Blacksburgu v štáte Virgínia 32 ľudí, desiatky zranil a napokon sa sám zastrelil. Išlo o najkrvavejší ozbrojený útok na vysokoškolskej pôde v histórii USA.

14. decembra 2012 - Masakra na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut, ktorú má na svedomí 20-ročný Adam Lanza, si vyžiadala 27 obetí na životoch. Medzi obeťami bolo 20 detí vo veku šesť až sedem rokov. Lanza pred útokom zastrelil i svoju matku a po čine spáchal samovraždu.

15. februára 2018 - Najmenej 17 mŕtvych a 16 zranených si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo na strednej škole v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida.

8. marca 2018 - Sedemnásťročná študentka zahynula a jedna osoba utrpela zranenia pri streľbe na strednej škole v meste Birmingham v americkom štáte Alabama.

20. marca 2018 - Dve obete a dvoch zranených si vyžiadala streľba, ktorú spustil študent na strednej škole v meste Great Mills v americkom štáte Maryland. Strelec zahynul na mieste incidentu, po troch dňoch zomrela aj jeho obeť, tínedžerka Jaelynn Willeyová, s ktorou mali predtým vzťah.