Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

USA sú po referendách pripravené spôsobiť Rusku ekonomické straty

Ľudia z Luhanskej a Doneckej oblasti, územia kontrolovaného proruskými separatistickými vládami, ktorí žijú na Kryme, hlasujú počas referenda v Sevastopole na Kryme v piatok 23. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Moskva naplánovala v častiach východnej a juhovýchodnej Ukrajiny referendá o pripojení k Rusku.

Washington 24. septembra (TASR) - Spojené štáty sú pripravené spôsobiť Rusku ďalšie ekonomické straty, v spolupráci so spojencami USA, ak bude Moskva pokračovať v pripájaní ukrajinských území. V piatok to oznámil Biely dom, ktorý citovala tlačová agentúra Reuters.

Moskva naplánovala v častiach východnej a juhovýchodnej Ukrajiny referendá o pripojení k Rusku. Washington ich označuje za podvodné a právne neúčinné a vníma ich ako krok Ruska k uchváteniu ďalšieho ukrajinského územia.

"Vieme, že tieto referendá budú zmanipulované," uviedla tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová.

Hlasovanie v referendách v samozvaných republikách Doneckej a Luhanskej a v častiach Záporožskej a Chersonskej oblasti sa začalo v piatok v ranných hodinách. Obyvatelia spomínaných oblastí sa do utorka budúceho týždňa môžu rozhodnúť, či sú za alebo proti pričleneniu k Ruskej federácii. Referendá neuznáva Ukrajina ani západné krajiny vrátane Európskej únie.