Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

USA sú pripravené stretnúť sa so Severnou Kóreou

Na archívnej snímke severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Sme pripravení stretnúť sa s KĽDR bez akýchkoľvek podmienok, a samozrejme dúfame, že KĽDR zareaguje na náš návrh kladne, povedala hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí.

Washington 28. septembra (TASR) - Spojené štáty sú bez akýchkoľvek podmienok pripravené stretnúť sa s predstaviteľmi Severnej Kórey. Uviedla to v pondelok hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jalina Porterová.

Hovorkyňa takto podľa juhokórejskej agentúry Jonhap odpovedala na otázku, či sú USA ochotné uvažovať o zmiernení sankcií uvalených na Severnú Kóreu (KĽDR).

"Sme pripravení stretnúť sa s KĽDR bez akýchkoľvek podmienok, a samozrejme dúfame, že KĽDR zareaguje na náš návrh kladne," povedala Porterová.

Počas telefonického brífingu Porterová znovu zdôraznila, že je potrebné viesť dialóg medzi USA a Severnou Kóreou. Takto odpovedala na otázku, či sú USA ochotné uvažovať aj nad oficiálnym vyhlásením konca kórejskej vojny.

Juhokórejský prezident Mun Če-in predtým navrhol, aby USA a obe Kórey, prípadne spoločne s Čínou, formálne vyhlásili koniec vojny z rokov 1950-53, čím by podporili mier a denuklearizáciu Kórejského polostrova. Vojna sa totiž skončila len prímerím.

Severná Kórea stále nezareagovala na opakované návrhy administratívy prezidenta Joea Bidena na stretnutie, ktoré by sa konalo kedykoľvek a bez akýchkoľvek podmienok.

Pchjongjang sa nezúčastňuje na rozhovoroch o denuklearizácii od začiatku roka 2019.

Vyjadrenia americkej predstaviteľky prišli po tom, čo sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, Kim Jo-čong, oznámila, že jej krajina môže uvažovať o vyhlásení formálneho konca vojny, ako aj o uskutočnení vnútrokórejského summitu, až vtedy, keď Južná Kórea bude pristupovať ku KĽDR nestranne a s rešpektom.