Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA sú proti stretnutiu BR OSN o konflikte na Blízkom východe

Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na budovu v Gaza City, v pásme Gazy 12. mája 2021. Foto: TASR/AP

Takéto stretnutia prostredníctvom videokonferencie si vyžadujú podporu všetkých 15 členov BR OSN.

New York 13. mája (TASR) - Spojené štáty nesúhlasia s mimoriadnym virtuálnym zasadnutím Bezpečnostnej rady OSN o zhoršujúcich sa nepriateľských akciách medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktoré sa pôvodne malo konať v piatok. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatov.

"Zajtra sa nebude konať zasadnutie BR (OSN)," uviedol hovorca čínskej delegácie pri OSN, ktorá v súčasnosti rade predsedá.

"USA nesúhlasili so zajtrajšou videokonferenciou," povedal jeden diplomat. Ďalší diplomat zase uviedol, že Spojené štáty chcú, aby sa schôdza odložila až na utorok.

Takéto stretnutia prostredníctvom videokonferencie si vyžadujú podporu všetkých 15 členov BR OSN.

USA vo svojich tohtotýždňových vyhláseniach o kríze na Blízkom východe uviedli, že Izrael má právo brániť sa pred raketovými útokmi islamistického hnutia Hamas z palestínskeho pásma Gazy, zároveň však vyzval na deeskaláciu konfliktu.

Washington tiež vyzval Izrael, aby urobil všetko pre to, aby sa zabránilo civilným obetiam.

Po prvých dvoch mimoriadnych zasadaniach, ktoré sa tento týždeň konali za zatvorenými dverami, zabránili USA, hlavný podporovateľ Izraela, Bezpečnostnej rade vo vydaní stanoviska vyzývajúceho na koniec konfliktu s tým, že by to bolo "kontraproduktívne".