Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA sú stále znepokojené návštevou vysokej komisárky OSN v Číne

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová a čínsky minister zahraničných vecí Wang I počas stretnutia v čínskom meste Kuang-čou 23. mája 2022. Foto: TASR/AP

Washington pred tým, ako Bacheletová uskutočnila svoju dlho plánovanú návštevu Číny, varoval, že úrady jej neposkytnú potrebný prístup na úplné posúdenie situácie v oblasti ľudských práv.

Washington 29. mája (TASR) - Spojené štáty vyjadrili v sobotu znepokojenie nad čínskym "úsilím obmedziť a zmanipulovať" návštevu vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovej v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Spojené štáty sú naďalej znepokojené návštevou vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovej a jej tímu v Čínskej ľudovej republike (ČĽR) a snahami ČĽR obmedziť a zmanipulovať jej návštevu," uviedol Blinken vo vyhlásení a dodal, že podmienky neumožnili úplné a nezávislé zhodnotenie stavu ľudských práv v ČĽR, vrátane oblasti Sin-ťiang.

"Sme znepokojení, že podmienky, ktoré počas návštevy zaviedli pekinské úrady, neumožnili úplné a nezávislé posúdenie situácie v oblasti ľudských práv v ČĽR, vrátane oblasti Sin-ťiang, kde prebieha genocída a zločiny proti ľudskosti," uviedol Blinken.

Washington pred tým, ako Bacheletová uskutočnila svoju dlho plánovanú návštevu Číny, varoval, že úrady jej neposkytnú potrebný prístup na úplné posúdenie situácie v oblasti ľudských práv.

Blinken tento postoj zopakoval a povedal, že ho "znepokojujú správy, že obyvateľov oblasti Sin-ťiang varovali, aby sa nesťažovali a otvorene nehovorili o podmienkach v regióne, (a) že sa nespomenuli žiadne informácie o mieste pobytu stoviek nezvestných Ujgurov a v akých podmienkach žije viac ako milión zadržaných osôb".

Michelle Bacheletová zdôraznila v sobotu, že zámerom jej návštevy Číny nebolo vyšetrovať obvinenia z porušovania ľudských práv. Zároveň uviedla, že jej stretnutia v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang neboli kontrolované predstaviteľmi čínskych úradov.

Ľudskoprávni aktivisti a výskumníci tvrdia, že okrem masovej internácie Ujgurov a príslušníkov ďalších menšín moslimského vierovyznania zaviedli čínske orgány v Sin-ťiangu aj kampaň nútených prác, nútenej sterilizácie a ničia i ujgurské kultúrne dedičstvo.

Spojené štáty označili toto konanie čínskeho vedenia za "genocídu" a podobný názor zastávajú aj mnohé ďalšie krajiny sveta. Čína tieto obvinenia dôrazne odmieta a označuje ich za "lož storočia", dodala AFP.