Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA sú „zarmútené“ zemetrasením v Afganistane; hľadajú spôsoby pomoci

Na snímke zo štátnej tlačovej agentúry Bachtár Afganci sa pozerajú na škody spôsobené zemetrasením v afganskej provincii Paktíká na východe Afganistanu 23. júna 2022. Foto: TASR/AP

Ničivé zemetrasenie nastalo takmer rok po tom, čo Biden ukončil dvadsaťročnú americkú vojenskú prítomnosť v Afganistane a povstalci z militantného hnutia Taliban bleskurýchlo ovládli krajinu.

Washington 22. júna (TASR) - Spojené štáty vyjadrili v stredu žiaľ nad ničivým zemetrasením v Afganistane a oznámili, že budú hľadať všetky spôsoby pomoci - aj prostredníctvom rozhovorov s vládcami z hnutia Taliban. Informácie priniesla agentúra AFP.

"Spojené štáty sú hlboko zarmútené, keď vidia následky ničivého zemetrasenia, ktoré vzalo v Afganistane životy najmenej 1000 ľuďom," povedal Jake Sullivan, poradca prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť.

"Prezident Biden sleduje vývoj situácie a nariadil USAID a ďalším partnerom federálnej vlády, aby posúdili možnosti americkej pomoci pre tých najhoršie zasiahnutých," dodal Sullivan, pričom spomenul Agentúru USA pre medzinárodný rozvoj.
Na snímke z 22. júna 2022 zo štátnej tlačovej agentúry Bachtár Afganci evakuujú zranených po zemetrasení v afganskej provincii Paktíká na východe Afganistanu.
Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že USA sú v kontakte s humanitárnymi organizáciami v Afganistane, ktoré dostávajú pomoc z Washingtonu.

"Americkí humanitárni partneri už reagujú, napríklad posielajú lekárske tímy na pomoc zasiahnutým ľuďom, a posudzujeme aj ďalšie možnosti pomoci," napísal Blinken vo vyhlásení.

Ničivé zemetrasenie nastalo takmer rok po tom, čo Biden ukončil dvadsaťročnú americkú vojenskú prítomnosť v Afganistane a povstalci z militantného hnutia Taliban bleskurýchlo ovládli krajinu.

Spojené štáty sa zapájajú do rozhovorov s radikálmi, ale odmietajú uznať vládu Talibanu - vyhlasujú, že chcú vidieť pokrok v kľúčových amerických prioritách vrátane prístupu k ženám.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price povedal, že USA sú otvorené diskusii s Talibanom, ale nemajú informácie o tom, že by faktická vláda Afganistanu už požiadala o pomoc.

"Domnievam sa, že humanitárna reakcia na zemetrasenie bude v najbližších dňoch témou rozhovorov medzi predstaviteľmi USA a Talibanu," uviedol Price novinárom.

Zemetrasenie s magnitúdou 5,9 postihlo odľahlú, drsnú časť východného Afganistanu, ktorý patrí k najchudobnejším krajinám na svete.