Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA sú znepokojené Bacheletovou avizovanou návštevou Číny

Na snímke vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová reční na 48. zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva vo švajčiarskej Ženeve 13. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Čínska vláda odmieta obvinenia Západu z údajných perzekúcií voči Ujgurom a opakovane upozornila ostatné štáty, aby nezasahovali do jej vnútorných záležitostí.

Washington 20. mája (TASR) - Spojené štáty vyjadrili v piatok hlboké znepokojenie z avizovanej návštevy vysokej komisárky OSN pre ľudské práva v Číne. Neočakávajú, že Michelle Bacheletovej bude poskytnutý dostatočný prístup na všetky miesta, aby dokázala vyhodnotiť situáciu v oblasti ľudských práv. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

"Sme hlboko znepokojení nadchádzajúcou návštevou (Bacheletovej v Číne)," povedal novinárom hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. "Neočakávame, že Čínska ľudová republika poskytne (Bacheletovej) dostatočný prístup potrebný na vykonanie úplného, objektívneho vyhodnotenia stavu ľudských práv v Sin-ťiangu," dodal.

V regióne Sin-ťiang na západe Činy sú podľa viacerých ľudskoprávnych organizácií ujgurská, kazašská a ďalšie prevažne moslimské etnické menšiny vystavené systematickému prenasledovaniu.

Price tiež kritizoval samotnú Bacheletovú, bývalú prezidentku Čile, pretože jej úrad dosiaľ nezverejnil správu o ľudských právach v Sin-ťiangu, kde Peking podľa Washingtonu pácha "genocídu" moslimských Ujgurov a iných turkických národov.

"Napriek častým ubezpečeniam zo strany jej úradu, že správa bude čoskoro zverejnená, stále ju nemáme k dispozícii a (preto) vyzývame vysokú komisárku, aby správu bezodkladne zverejnila," povedal Price. Bacheletovej tiež vyčítal, že mlčí napriek "nespochybniteľným dôkazom o zverstvách v Sin-ťiangu a iných porušovaniach ľudských práv v Číne".

Organizácia Human Rights Watch (HRW) a ďalšie ľudskoprávne organizácie vyjadrili obavy, že čínska vláda využije Bacheletovej návštevu ako príležitosť na "manipulovanie" s verejnou mienkou ohľadom dodržiavania ľudských práv v Číne.

Čínska vláda odmieta obvinenia Západu z údajných perzekúcií voči Ujgurom a opakovane upozornila ostatné štáty, aby nezasahovali do jej vnútorných záležitostí.

Bacheletová, ktorá bude v Číne od 23. do 28. mája, plánuje okrem Sin-ťiang navštíviť aj juhočínsku priemyselnú metropolu Kuang-čou (Kanton), avšak vzhľadom na koronavírusovú pandémiu nezavíta do hlavného mesta Peking. Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva navštívila Čínu naposledy v roku 2005, keď tento post zastávala Louise Arbourová.