Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA: Súd pozastavil platnosť nariadenia o očkovaní zamestnancov

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Súd svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že nariadenie obsahuje závažné zákonné a ústavné problémy.

Washington 6. novembra (TASR) - Americký federálny odvolací súd pozastavil v sobotu platnosť nariadenia vlády USA, v rámci ktorého by sa ľudia pracujúci vo firmách s viac ako 100 zamestnancami museli od 4. januára 2022 dať zaočkovať oboma dávkami vakcíny proti koronavírusu - alebo podstupovať pravidelné testovanie a nosiť rúška. Informovala o tom agentúra AFP.

Súd svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že nariadenie obsahuje "závažné zákonné a ústavné problémy."

"Platnosť nariadenia je preto pozastavená, kým tento súd podnikne ďalšie kroky," uvádza sa vo vyhlásení tejto súdnej inštancie.

Predmetné opatrenie, ktoré americký prezident Joe Biden po prvý raz predstavil v septembri, sa malo vzťahovať na zhruba 84 miliónov Američanov zamestnaných v stredných a veľkých podnikoch. Koľko z nich nie je zaočkovaných, nie je známe. Pravidlo malo platiť i pre 17 miliónov zdravotníkov či ošetrovateľov - pre nich však nebude k dispozícii alternatíva pravidelného testovania, budú musieť byť zaočkovaní, no budú mať právo požiadať o výnimku zo zdravotných či náboženských dôvodov.

Ochorenie COVID-19 si v Spojených štátoch vyžiadalo už vyše 740.000 obetí. Podľa odhadov americkej agentúry pre bezpečnosť práce (OSHA) zachráni povinné očkovanie životy viac ako 6500 zamestnancov a v nasledujúcich šiestich mesiacoch zabráni vyše 250.000 hospitalizáciám.