Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

USA: Súd pozastavil program na odpustenie časti študentských pôžičiek

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Biden v piatok označil rozhorčenie republikánov za nesprávne a pokrytecké.

Washington 22. októbra (TASR) - Americký federálny odvolací súd v piatok dočasne pozastavil účinnosť vládneho programu, ktorý umožňuje odpustenie časti študentských pôžičiek v hodnote niekoľkých miliárd amerických dolárov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Program bude pozastavený, kým súd neposúdi žiadosť šiestich amerických štátov vedených republikánmi o jeho úplné zablokovanie. Proti programu sa odvolali štáty Nebraska, Missouri, Arkansas, Iowa, Kansas a Južná Karolína.

Súdne rozhodnutie prišlo len niekoľko dní po tom, čo ľudia začali žiadať o odpustenie pôžičiek. Podľa AP nie je bezprostredne jasné, aký vplyv bude mať na medzičasom podané žiadosti, ktorých je takmer 22 miliónov.

Prostredníctvom programu môže požiadať o odpustenie časti študentskej pôžičky až do výšky 20.000 dolárov človek s ročným príjmom do 125.000 dolárov. Okrem poskytnutia dokladu o ročnom príjme tiež treba dokázať, že celkový príjem domácnosti žiadateľa nepresahuje 250.000 dolárov.

O tom, aká čiastka má byť odpísaná žiadateľovi, má rozhodnúť ministerstvo školstva. Žiadosti podané do polovice novembra mali byť pôvodne vybavené (v prípade splnenia všetkých požiadaviek) do 1. januára 2023.

Konzervatívni právnici, republikánski zákonodarcovia a rôzne podnikateľské skupiny tvrdia, že prezident USA Joe Biden prekročil svoje právomoci, keď prijal takéto rozsiahle opatrenie bez súhlasu Kongresu. Program označili za nespravodlivú vládnu dávku pre relatívne bohatých ľudí na úkor daňových poplatníkov, ktorí sa nevenovali vysokoškolskému vzdelávaniu.

Ako poznamenala AP, mnohí demokratickí zákonodarcovia, ktorých v novembri čakajú tzv. polčasové voľby do Kongresu, sa od programu dištancovali.

Biden v piatok označil rozhorčenie republikánov za "nesprávne a pokrytecké". Poznamenal, že niektorým republikánskym predstaviteľom boli odpustené napríklad pôžičky na zmiernenie následkov pandémie.

Pre štúdium je v súčasnosti zadlžených viac než 40 miliónov Američanov a rastúce náklady na vzdelania a stagnujúce mzdy tento počet každý rok zvyšujú. Priemerná výška dlžoby po skončení štúdia je v súčasnosti viac než 30.000 dolárov. V 80. rokoch minulého storočia to bolo približne 12.000.