Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sudkyňa zamietla Maxwellovej žiadosť o nový proces

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tejto 60-ročnej dcére niekdajšieho britského mediálneho magnáta Roberta Maxwella po usvedčení hrozí, že vo väzení strávi zvyšok svojho života, uvádza agentúra AFP.

New York 2. apríla (TASR) - Americká federálna sudkyňa zamietla v piatok žiadosť o nový súdny proces s Ghislaine Maxwellovou, bývalou priateľkou už zosnulého amerického finančníka Jeffreyho Epsteina, ktorú koncom vlaňajšieho decembra uznali za vinnú z toho, že Epsteinovi pomáhala pri sexuálnom zneužívaní maloletých dievčat. Informovala o tom agentúra AFP.

Maxwellovej právni zástupcovia požiadali v januári o nový proces po tom, ako jeden z porotcov novinárom povedal, že ďalších členov poroty presvedčil, aby Maxwellovú uznali za vinnú, keď im hovoril o svojich vlastných skúsenostiach z pozície obete sexuálneho zneužívania. V dotazníku slúžiacom na výber poroty pritom zaškrtol "nie" na otázku, či bol niekedy v minulosti obeťou sexuálneho zneužívania, obťažovania alebo napadnutia.

Sudkyňa Alison Nathanová začiatkom marca vypočula porotcu ohľadom predmetného pochybenia. Vo svojom piatkovom verdikte následne označila za "veľmi nešťastnú" skutočnosť, že porotca neoznámil svoju skúsenosť so sexuálnym zneužívaním v čase, keď sa vyberali členovia poroty procesu. Jeho pochybenie však zároveň označila za neúmyselné.

Dodala tiež, že súd dospel k názoru, že porotca nebol voči obžalovanej predpojatý a v procese bol schopný svoju úlohu zastávať spravodlivo a nestranne. "Návrh obžalovanej na nový proces... sa preto zamieta," uzavrela sudkyňa.

Obvinenia voči Maxwellovej sa týkali trestných činov spáchaných v rokoch 1994-2004. Dve z údajných Epsteinových obetí, tvrdili, že Maxwellová ich - len ako 14-ročné - začala navádzať k tomu, aby Epsteinovi poskytovali masáže, ktoré napokon skončili sexuálnymi praktikami.

Tejto 60-ročnej dcére niekdajšieho britského mediálneho magnáta Roberta Maxwella po usvedčení hrozí, že vo väzení strávi zvyšok svojho života, uvádza agentúra AFP. O výške jej trestu sa má rozhodnúť na 28. júna.

Maxwelovú zatkli v roku 2020. Žalobcovia ju počas procesu opisovali ako "sofistikovanú predátorku", ktorá dobre vedela, čo robí a tiež Epsteinovho "kľúčového" spojenca pri zneužívaní dievčat.

Maxwelovej tím obhajcov zase tvrdil, že v prípade "nebolo dosť dôkazov". Obhajcovia tiež tvrdili, že Maxwelová je v kauze akýmsi "obetným baránkom", keďže samotného Epsteina už nie je možné odsúdiť. Samotná Maxwellová na súde nevypovedala, akékoľvek previnenie a všetky vznesené obvinenia však popiera.

Finančník Epstein sa v auguste 2019 podľa oficiálnej verzie obesil vo svojej cele; objavili sa však aj špekulácie, že mohol byť zavraždený.