Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Svet sleduje konanie Ruska v Kazachstane, varovali Spojené štáty

Na archívnej snímke z 16. augusta 2021 hovorca ministra zahraničných vecí USA Ned Price. Foto: TASR/AP

Price opätovne vyzval Kazachstan, aby sa venoval príčinám nepokojov v krajine, ktoré vyvolali zriedkavé hromadné protesty proti cenám pohonných hmôt.

Washington 7. januára (TASR) – Spojené štáty vo štvrtok varovali ruské jednotky nasadené v Kazachstane pred prevzatím kontroly nad inštitúciami bývalej sovietskej republiky. Informovala o tom agentúra AFP.

"Spojené štáty a svet budú sledovať prípadné porušenie ľudských práv," povedal novinárom hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Ned Price. "Budeme sledovať aj prípadné kroky, ktoré by mohli vytvoriť predpoklady na zmocnenie sa kazašských inštitúcií," citovala ho AFP.

Price dodal, že zostáva na vláde Kazachstanu vysvetliť dôvody, prečo pozvala do krajiny Ruskom vedenú Organizáciu zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB).

Súčasný predseda ODKB, arménsky premiér Nikol Pašinjan, uviedol, že aliancia reaguje na žiadosť z dôvodu "vonkajšieho zasahovania", píše AFP.

Price tiež opätovne vyzval Kazachstan, aby sa venoval príčinám nepokojov v krajine, ktoré vyvolali zriedkavé hromadné protesty proti cenám pohonných hmôt.

"Dúfame, že vláda Kazachstanu bude čoskoro schopná riešiť problémy, ktoré sú v zásade ekonomického a politického charakteru," dodal hovorca, ktorý označil USA za "partnera" stredoázijskej krajiny.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken predtým telefonoval kazašskému rezortnému partnerovi Muchtarovi Tleuberdimu a naliehal na pokojné riešenie situácie v krajine, ako aj dodržiavanie slobody médií.

Blinken "zopakoval plnú podporu Spojených štátov pre ústavné inštitúcie a slobodu médií v Kazachstane a vyslovil sa za pokojné riešenie krízy, ktoré bude rešpektovať práva", priblížil Price.