Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Testy krvi zo Sýrie poukazujú na chlór a inú neidentifikovanú látku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Takéto biologické vzorky sa zvyčajne získavajú v nemocniciach a zhromažďujú sa americkými alebo zahraničnými tajnými službami pôsobiacimi v danej krajine.

Washington 13. apríla (TASR) - Spojené štáty majú vzorky krvi a moču od osôb, ktoré boli vystavené sobotňajšiemu útoku v Sýrii. Vzorky boli pozitívne testované na prítomnosť chlóru i neidentifikovanej nervovoparalytickej látky. S odvolaním sa na dvoch úradníkov administratívy USA o tom v piatok informovala televízia NBC.

Takéto biologické vzorky sa zvyčajne získavajú v nemocniciach a zhromažďujú sa americkými alebo zahraničnými tajnými službami pôsobiacimi v danej krajine.

Aj keď úradníci neidentifikovali nervovoparalytickú látku ako sarin, americkí predstavitelia pripomenuli, že režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada je známy tým, že má zásoby tohto plynu a počas občianskej vojny v Sýrii pri svojich útokoch používal práve zmes sarinu a chlóru.

Nemenovaní americkí úradníci sú presvedčení, že za útokom v meste Dúmá je sýrska vláda.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa vo štvrtok vyjadril, že Francúzsko má dôkaz, že jednotky sýrskej vlády minulý týždeň v meste Dúmá pri Damasku použili chemické zbrane.

Aktivisti a humanitárne skupiny tvrdia, že táto posledná povstalecká bašta vo východnej Ghúte bola podrobená intenzívnemu bombardovaniu sýrskym režimom podporovaným Ruskom.

Rusko a Sýria však odmietajú akúkoľvek účasť na údajnom chemickom útoku.

Americkí predstavitelia pritom tvrdia, že Asadov režim za posledných šesť mesiacov spáchal proti povstalcom niekoľko chemických útokov.

Okrem toho vlani sa terčom jedného takého útoku - spáchaného zmesou chlóru a sarinu - stalo mesto Chán Šajchún, kde vtedy zomrelo 86 ľudí. Spojené štáty v reakcii na to podnikli raketový útok na leteckú základňu sýrskych vládnych síl, odkiaľ pred misiou v Chán Šajchúne údajne štartovali lietadlá, ktoré neskôr útočili na civilistov v Chán Šajchúne.

Šlo o prvý priamy útok USA na jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada a súčasne aj o najdramatickejšie vojenské rozhodnutie Donalda Trumpa od jeho nástupu do funkcie amerického prezidenta v januári 2017.

Prezident Trump aj teraz zvažuje možnosti odvetných opatrení za útok v meste Dúmá. V intenzívnom kontakte je preto aj s prezidentom Macronom a britskou premiérkou Theresou Mayovou.