Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Tornáda a tlakové níže v USA si vyžiadali najmenej 15 obetí

Žena čaká v horúčave na jedlo a vodu od dobrovoľníkov v sobotu 18. mája 2024 v Sam Houston Math, Science and Technology Center v Houstone. Foto: TASR/AP

Najmenej dvaja ľudia v Oklahome zahynuli po tom, ako tornádo v sobotu neskoro večer zasiahlo okres Mayes. V Arkansase zahynulo v nedeľu v skorých ranných hodinách päť ľudí, potvrdili úrady.

Houston 27. mája (TASR) - Najmenej 15 ľudí zahynulo v centrálnej časti Spojených štátov po tom, čo tornáda a tlakové níže zasiahli niekoľko štátov vrátane Texasu, Arkansasu a Oklahomy, uviedli v nedeľu úrady. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

Tlakové níže spôsobili najväčšie škody v oblasti od severu Dallasu až po oblasť severozápadného Arkansasu a hrozilo, že neskôr počas dňa prinesú prudšie počasie aj do ďalších častí stredozápadného regiónu.

V Texaskom okrese Cooke pri hraniciach s Oklahomou, kde sa tornádo v sobotu večer prehnalo vidieckou oblasťou v blízkosti parku mobilných domov, zahynulo sedem ľudí, uviedol v nedeľu na tlačovej konferencii texaský guvernér Greg Abbott. Medzi mŕtvymi sú aj dve deti vo veku dva a päť rokov.

Najmenej dvaja ľudia v Oklahome zahynuli po tom, ako tornádo v sobotu neskoro večer zasiahlo okres Mayes. V Arkansase zahynulo v nedeľu v skorých ranných hodinách päť ľudí, potvrdili úrady. Popadané boli elektrické vedenia a stromy a niektoré oblasti postihli bleskové záplavy.

V Texase sa zranilo približne 100 ľudí a zničených je viac ako 200 domov a stavieb. Medzi najviac postihnuté oblasti patrí mesto Valley View, kde podľa úradníkov vietor dosahoval rýchlosť približne 217 kilometrov za hodinu.

V nedeľu neskoro večer bolo v Arkansase bez elektriny viac ako 80.000 domácností. V susednom Missouri bolo bez prúdu tiež viac ako 90.000 ľudí. Texas hlásil 27.000 výpadkov, zatiaľ čo v Oklahome bolo podľa sledovacej webovej stránky hlásených 3000 výpadkov.

Podľa predpovedí sa riziko nepriaznivého počasia v pondelok presunie do Severnej Karolíny a Virgínie.