Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pátranie po obetiach a preživších mamutieho tornáda sa takmer skončilo

immy Carter preskakuje cez okno v prednej časti svojho zničeného domu počas prehľadávania vecí 21. mája 2013 vo štvrti Moore v Oklahoma City. Foto: TASR/AP

Pri nešťastí v Moore zahynulo 24 ľudí, z toho deväť detí.

Moore 22. mája (TASR) - Záchranári v americkom meste Moore v metropolitnej oblasti Oklahoma City dnes z veľkej časti ukončili pátranie po preživších po pondelkovom tornáde mamutích rozmerov.

Vedci zistili, že išlo o zriedkavý typ tornáda najvyššieho stupňa (F5) na šesťstupňovej Fujitovej-Pearsonovej stupnici, klasifikujúcej silu tornád podľa škôd. Takéto tornáda sú schopné posunúť domy zo základov, vymrštiť autá ako rakety a úplne strhnúť kôru zo stromov.

Pri nešťastí v Moore zahynulo 24 ľudí, z toho deväť detí. Takmer po 24 hodinách pátrania šéf požiarnikov Gary Bird vyslovil presvedčenie, že pod troskami nie sú ďalšie telá obetí, alebo ľudia, ktorí prežili. Podľa jeho slov sa pátranie "na 98 percent" skončilo.

Úrady v Oklahome sa tak sústredili na pátranie po obetiach, že ešte len musia určiť úplný rozsah škôd na dlhej, ničivej trase búrky. Nevie sa, koľko domov bolo zničených a koľko rodín muselo utiecť.

Záchranné tímy majú problémy pohybovať sa po zničených štvrtiach, pretože nezostali žiadne označenia ulíc. Niektorí záchranári používajú na navigáciu v neprehľadnej lokalite GPS systém alebo smartfóny.

Oficiálny počet obetí úrady znížili z 51 osôb na 24 po tom, ako ohliadač tiel uviedol, že niektoré možno boli v zmätku zarátané dva razy. Vyše 200 ľudí ošetrili v nemocniciach.

Do utorkového večera každý poškodený dom v Moore prehľadali najmenej raz, povedal Bird. Dodal, že jeho cieľom sú tri prehliadky každej budovy, aby bola istota, že tam nie sú žiadne telá, alebo preživší ľudia.

Záchranári tiež tehlu po tehle prehľadávali trosky školy, ktorú strhlo v čase, keď v nej bolo veľa detí. Od pondelkovej noci sa v meste nenašli ďalšie telá ani živí ľudia, uviedol Bird.

Oklahomská guvernérka Mary Fallinová vyjadrila ľútosť nad stratou životov, najmä deviatich detí, ale zároveň ocenila húževnatosť obyvateľov mesta a vyslovila presvedčenie, že ho znovu vybudujú.

Americká Národná meteorologická služba oznámila, že tornádo trvalo 40 minút a rýchlosť vetra dosahovala najmenej 320 kilometrov za hodinu. Pri základni malo šírku takmer kilometer a bolo to prvé tornádo stupňa F5 v tomto roku.