Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

West: Zahynulo šesť hasičov a dvaja záchranári, pápež vyzval modliť sa

Domy horia v texackom meste West po požiari a explózii v miestnej továrni na výrobu hnojív. Foto: TASR/AP

Do nemocníc už prijali 179 ľudí a očakávajú prevoz ďalších asi 20. Stav najmenej 24 zranených považujú lekári za kritický a ďalších 40 je zranených ťažko.

West 18. apríla (TASR) - Smrť šiestich hasičov a dvoch záchranárov, ktorí zasahovali v texaskom meste West pri stredajšom požiari a následnej mohutnej explózii v miestnej továrni na výrobu hnojív, potvrdil dnes nemenovaný zdroj z hasičského zboru. Oficiálne túto informáciu úrady nepotvrdili.

Nezvestných je sedem obyvateľov domova pre seniorov, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti miesta explózie. Na výzvy podať hlásenie nereaguje ani jeden z policajtov, ako aj jeden zo zamestnancov miestnej radnice, dodal nemenovaný zdroj.

V prvej oficiálnej bilancii dnes polícia uviedla, že explózia v továrni West Fertilizer si vyžiadala od päť do pätnásť obetí na životoch a viac ako 160 zranených, ktorých previezli do troch nemocníc v okolitých mestách.

Ošetrovanie ranených po výbuchu továrne na výrobu hnojív v americkom meste West .
Foto: TASR/AP


Podľa najnovších informácií z nemocničných zdrojov, do nemocníc už prijali 179 ľudí a očakávajú prevoz ďalších asi 20. Stav najmenej 24 zranených považujú lekári za kritický a ďalších 40 je zranených ťažko.

K explózii došlo krátko pred 20.00 h miestneho času, uviedol pre ABC News hovorca miestnych hasičov Don Yeager. Príčinou výbuchu bol podľa neho požiar, ktorý zasiahol zásobník s amoniakom. Silný vietor potom prispel k rozšíreniu požiaru na priľahlé i vzdialenejšie budovy. Podľa televízie CBS niekoľko hasičov utrpelo zranenia pri druhej explózii, ku ktorej došlo, keď už zasahovali na mieste nešťastia.

Požiar v obytnom komplexe po výbuchu v miestnej továrni na výrobu hnojív v americkom meste West.
Foto: TASR/AP


Explózia bola taká silná, že vyvolala požiar v priľahlých budovách, spresnil Yaeger. Očití svedkovia informovali, že situácia pripomínala výbuch jadrovej bomby a nad mestom sa vznášal "ohnivý hríb". Následkom výbuchu a požiaru sa mesto podobá na vojnovú zónu, uviedol pre médiá Bill Flores, ktorý zastupuje túto oblasť v Kongrese.

Americký geofyzikálny inštitút informoval, že explózia mala silu porovnateľnú so zemetrasením s magnitúdou 2,1. Výbuch bolo možné počuť vo vzdialenosti 75 kilometrov od Westu. Vo svojom tweete inštitút pre porovnanie uvádza, že explózia počas atentátu v Oklahoma City z roku 1995 mala silu tri stupne Richerovej stupnice.



O modlitby za obete, zranených i všetkých ľudí postihnutých stredajšou katastrofou v texaskom Weste požiadal dnes prostredníctvom svojho konta v sieti Twitter aj pápež František.

K dráme v Texase došlo len dva dni po tom, ako v blízkosti cieľovej rovinky Bostonského maratónu explodovali dve nastražené nálože, pričom zahynuli traja ľudia a ďalších 180 utrpelo zranenia.

Americký prezident Obama vyjadril sústrasť príbuzným

Americký prezident Barack Obama vyjadril dnes sústrasť pozostalým obetí mohutného výbuchu v texaskej továrni na výrobu hnojív. Podľa prvých odhadov prišlo pri explózii o život od päť do 15 osôb a ďalších vyše 160 utrpelo zranenia.

Hasiči prehľadávajú výbuchom zničený komplex budovy v americkom meste West.
Foto: TASR/AP


Šéf Bieleho domu ubezpečil príbuzných obetí i ostatných obyvateľov postihnutých následkami tragédie o svojich modlitbách i o podpore federálnej vlády, ktorá už podľa jeho slov ponúkla pomoc miestnych i štátnym úradom v Texase.

Texaská polícia zatiaľ nevie, koľko ľudí zostalo uväznených pod troskami továrne a okolitých budov. Podľa hovorcu okresnej polície Williama Swantona sú nezvestní minimálne traja príslušníci hasičského zboru, ktorí v stredu večer zasahovali na mieste výbuchu v továrni West Fertilizer.

Záchranári momentálne postupne prehľadávajú zvyšky zničených budov v obytnej štvrti v okolí továrne, nachádzajúcej sa v centre mestečka West, asi 130 kilometrov južne od Dallasu.

K mohutnému výbuchu v továrni došlo následkom požiaru, ktorý zasiahol zásobník s amoniakom. Silný vietor potom prispel k rozšíreniu požiaru na priľahlé i vzdialenejšie budovy. Následná druhá explózia zranila niekoľko zasahujúcich požiarnikov.

Podľa policajného hovorcu zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že išlo o priemyselnú haváriu.