Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

USA obvinili z rozsiahlych hekerských útokov troch iránskych občanov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Prípad bol predložený federálnemu súdu v americkom štáte New Jersey, kde vlani zaútočili na mestský úrad v okrese Union.

Washington 14. septembra (TASR) - Americké ministerstvo spravodlivosti v stredu oznámilo, že v USA boli traja iránski občania obvinení z kyberútokov. Ich cieľom boli spoločnosti dodávajúce elektrickú energiu, miestne samosprávy, malé podniky a neziskové organizácie. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Obvinení hekeri útočili v USA a ďalších krajinách. Podľa prokurátorov zašifrovali a ukradli dáta zo sieti obetí a vyhrážali sa ich zverejnením, ak nedostanú výkupné. V niektorých prípadoch obete výkupné zaplatili.

Hekeri nepracovali pre iránsku vládu, išlo im o vlastný finančný prospech. Niektoré obete boli dokonca v Iráne, povedal novinárom nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ ministerstva. Dodal však, že k útokom ich povzbudil benevolentný postup iránskej vlády, ktorá hekerom do veľkej miery dovoľuje beztrestne operovať.

Trojica obvinených sa údajne nachádza v Iráne a preto nebola zatknutá. Predstaviteľ amerického ministerstva spravodlivosti však uviedol, že obvinenia im teraz "prakticky znemožňujú" opustiť vlasť.

Prípad bol predložený federálnemu súdu v americkom štáte New Jersey, kde vlani zaútočili na mestský úrad v okrese Union. Ich terčom bolo aj útočisko pre obete domáceho násilia v americkom štáte Pensylvánia. Podľa obžaloby im vyplatilo výkupné 13.000 dolárov, aby získalo späť ukradnuté dáta.