Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Trump nesúhlasí s možnými zmenami v predvolebných debatách

Americký prezident Donald Trump (vľavo) a demokratický prezidentský kandidát, bývalý viceprezident Joe Biden s moderátorom Chrisom Wallaceom (uprostred) zo spravodajskej stanice Fox News počas prvej prezidentskej debaty 29. septembra 2020 v Clevelande. Foto: TASR/AP

Prvá prezidentská debata trvala 90 minút a konala sa 35 dní pred voľbami novej hlavy štátu.

Washington 2. októbra (TASR) - Americký prezident Donald Trump vo štvrtok povedal, že je spokojný so súčasným formátom predvolebných debát s Joeom Bidenom a je proti možným zmenám, ktoré majú za cieľ zabrániť opakovaniu chaosu z utorkovej prvej debaty. Informovala o tom agentúra AFP.

Americká komisia organizujúca prezidentské predvolebné debaty v stredu oznámila, že pridá nové "nástroje na zachovanie poriadku" v nasledujúcich debatách. Zmeny sa rozhodla urobiť po prvej chaotickej debate z utorka (29. septembra) medzi prezidentom Trumpom a jeho demokratickým protikandidátom Bidenom. Uvažuje sa napríklad nad možnosťou vypnúť kandidátovi mikrofón.

"Prečo by som komisii organizujúcej prezidentské predvolebné debaty povolil meniť pravidlá pre druhú a tretiu debatu, keď som v tej poslednej ľahko zvíťazil," napísal Trump na Twitteri.

Moderátor prvej debaty Chris Wallace z televízie Fox News niekoľkokrát Trumpa prosil, aby nechal Bidena rozprávať bez prerušovania a držal sa dohodnutého formátu otázok, ale márne. Biden bol z toho podráždený, nazval Trumpa "klaun" a v jednom momente povedal prezidentovi "Sklapni", pripomenula agentúra AFP.

Moderátor Wallace priznal, že na taký zmätok nebol pripravený. "Nikdy sa mi ani nesnívalo, že sa to takto vymkne spod kontroly," povedal v stredu pre denník New York Times.

Prvá prezidentská debata trvala 90 minút a konala sa 35 dní pred voľbami novej hlavy štátu. Ďalšie debaty medzi Trumpom a Bidenom budú 15. a 22. októbra. Debata kandidátov na viceprezidenta prebehne 7. októbra.