Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Trump ocenil psa zraneného pri operácii voči vodcovi Islamského štátu

Na snímke zverejnenej Bielym domom 28. októbra 2019 vojenský pracovný pes, ktorý sa zranil pri nedeľňajšej špeciálnej operácii v Sýrii, ktorá vyústila do smrti vodcu džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakra Baghdádího. Foto: TASR/AP

Belgický ovčiak malinois bol pri operácii špeciálnych síl zranený, ale zotavil sa a už sa vrátil aj do aktívnej služby.

Washington 25. novembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump ocenil v pondelok armádneho psa Conana - účastníka operácie, ktorá sa skončila smrťou vodcu džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakra Baghdádího.

"Tak toto je Conan. V súčasnosti pravdepodobne najznámejší pes na svete," povedal Trump, keď ho predstavoval médiám v Ružovej záhrade Bieleho domu. Conana označil za fantastického a inteligentného psa a povedal, že mu dal medailu a plaketu.

Belgický ovčiak malinois bol pri operácii špeciálnych síl zranený, ale zotavil sa a už sa vrátil aj do aktívnej služby, uviedla agentúra AP.

Americká armáda bežne využíva belgických ovčiakov malinois na sprevádzanie a ochranu vojakov, lokalizovanie nepriateľských síl a na hľadanie výbušnín.

Baghdádí zahynul 27. októbra počas operácie amerických síl v severosýrskej provincii Idlib. Podľa Trumpových slov sa odpálil za pomoci samovražednej vesty počas úteku pred príslušníkmi amerických špeciálnych jednotiek, pričom okrem seba usmrtil aj dve svoje deti.