Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Trump oznámil schválenie liečby COVID-19 krvnou plazmou

Americký prezident Donald Trump kráča s ochranným rúškom na zabránenie šírenia nového koronavírusu počas jeho návštevy vojenskej nemocnice v prímestskej časti americkej metropoly Washington v Bethesde 11. júla 2020. Foto: TASR/AP

Predpokladá sa, že plazma obsahuje protilátky prospešné v boji s koronavírusom.

Washington 24. augusta (TASR) - Americký prezident Donald Trump v nedeľu oznámil núdzové schválenie novej liečby ochorenia COVID-19 s použitím krvnej plazmy odobranej pacientom, ktorí už chorobu prekonali. Predpokladá sa, že plazma obsahuje protilátky prospešné v boji s koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP.

Spojené štáty patria medzi krajiny najviac zasiahnuté pandémiou - úrady tam evidujú najmenej 176.000 prípadov -, pričom prezident Trump je pod veľkým tlakom dostať nákazu pod kontrolu. Plazmová terapia podľa Trumpa vykazuje "neuveriteľnú úspešnosť" a "zachráni nespočetne veľa životov."

Zdravotní odborníci Bieleho domu boli však vo svojich vyjadreniach opatrnejší. Efektivita liečby je medzi expertmi stále predmetom debaty a niektorí varovali, že liečba môže mať vedľajšie účinky, píše agentúra AFP.

Prezidenta Trumpa v pondelok čaká nominačný zjazd Republikánskej strany. V krajine čelí kritike za údajne nedostatočné zvládnutie priebehu pandémie a tiež za súvisiacu hospodársku krízu. V politických prieskumoch pred novembrovými voľbami zaostáva za svojím demokratickým súperom Joeom Bidenom.