Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trump plánuje 4. júla veľký ohňostroj na oslavu Dňa nezávislosti

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Americký minister vnútra David Bernhardt uviedol, že podujatie v hlavnom meste USA 4. júla bude už druhý rok zamerané na armádu a uskutočnia sa exhibičné prelety lietadiel.

Washington 2. júla (TASR) – Na oslavách Dňa nezávislosti 4. júla, organizovaných v sobotu prezidentom USA Donaldom Trumpom v parku National Mall v centre hlavného mesta Washington, bude aj jeden z najväčších ohňostrojov v novodobých dejinách a rozdajú tam 300 000 rúšok tým návštevníkom, ktorí ich budú chcieť.

Napriek obavám starostky Washingtonu nebudú rúška povinné, hoci to predstavitelia zdravotníctva odporúčajú, napísala vo štvrtok tlačová agentúra AP.

Trump oznámil svoje plány na Deň nezávislosti v stredu v tweete, ale vôbec sa v ňom nezmienil o rúškach ani celkovo o pandémii nového druhu koronavírusu. Poďakoval sa sponzorom z rôznych spoločností za podporu „nepochybne výnimočného večera".

Americký minister vnútra David Bernhardt uviedol, že podujatie v hlavnom meste USA 4. júla bude už druhý rok zamerané na armádu a uskutočnia sa exhibičné prelety lietadiel, ktoré budú „akousi leteckou šou".

„Pocta prezidenta Donalda Trumpa Amerike bude vlasteneckou poctou našim mužom a ženám v uniformách," napísal vo vyhlásení Bernhardt.

Vystrelia 10 000 rakiet ohňostroja, ktorý bude „najväčším v novodobých dejinách", dodal minister.

Oslavy 4. júla sa budú konať v období, keď Američania zápasia s nárastom počtu prípadov ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom a zažívajú zmätok okolo toho, ktoré opatrenia sú pre verejnosť najlepšie. Polemiky sa vedú aj o rúškach. Trumpa kritizujú za to, že napriek zvýšenému riziku nákazy pokračuje vo veľkých predvolebných a ďalších verejných zhromaždeniach, akým je aj blížiaci sa štátny sviatok 4. júla.

Medzi hlboko znepokojenými predstaviteľmi je aj starostka amerického hlavného mesta Washington Muriel Bowserová, ktorá nemá právomoc zrušiť slávnosť, pretože sa bude konať na federálnej pôde, ale federálnu vládu varovala pred zrejmými rizikami takéhoto veľkého davu.

Bowserová uviedla, že si v rýchlosti prečítala oznam ministerstva vnútra o plánoch na 4. júl a je presvedčená, že nie sú v súlade s platnými zdravotnými pokynmi. Tento názor oznámila aj ministerstvu vnútra.

Washington sa v súčasnosti nachádza v druhej fáze uvoľňovania protivírusových obmedzení a Bowserová požiadala obyvateľov, aby sa vyhýbali veľkým davom ľudí a 4. júl oslavovali doma alebo v okolí svojho bydliska.