Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

USA vyzvali Turecko na dodržiavanie občianskych práv

Turecký demonštrant dostal plný zásah vody od poriadkovej polície v Istanbule. Foto: TASR/AP

Turecká polícia v utorok večer použila slzotvorný plyn a vodné delá na rozohnanie viac ako 10.000 demonštrantov zhromaždených na istanbulskom námestí Taksim.

Washington 12. júna (TASR) - Biely dom v noci nadnes prejavil znepokojenie nad situáciou v Turecku a úsilím tamojšej vlády "potrestať jednotlivcov za využívanie slobody prejavu".

Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu podľa agentúry Reuters vyzvala tureckú vládu aj demonštrantov na riešenie názorových rozdielov prostredníctvom dialógu.

"Naďalej sledujeme udalosti v Turecku so znepokojením, pričom v našom záujme je podpora slobody prejavu a zhromažďovania, vrátane práva na pokojný protest," povedala hovorkyňa Bieleho domu Caitlin Haydenová.

"Veríme, že dlhodobá stabilita Turecka, jeho bezpečnosť a prosperita budú najlepšie garantované, ak krajina bude dodržiavať základné slobody prejavu, zhromažďovania, spolčovania a slobodu a nezávislosť médií. Turecko je blízkym priateľom a spojencom Spojených štátov a očakávame, že turecké úrady tieto základné slobody budú dodržiavať," uviedla hovorkyňa.

Turecká polícia v utorok večer použila slzotvorný plyn a vodné delá na rozohnanie viac ako 10.000 demonštrantov zhromaždených na istanbulskom námestí Taksim. Námestie sa stalo epicentrom už 12 dní trvajúcich masových protestov proti premiérovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.

Podľa svedkov zasiahli voči demonštrantom stovky príslušníkov poriadkovej polície. Účastníci protestu reagovali hádzaním kameňov a útekom do užších postranných ulíc. Niektorí z nich utrpeli zranenia alebo skončili v policajnej cele.

Premiér Ergogan v utorok vyhlásil, že vlna protivládnych demonštrácií, ktoré v krajine vypukli 31. mája, je súčasťou zámernej snahy o poškodenie ekonomiky Turecka a jeho obrazu v zahraničí.

Podľa Tureckej nadácie pre ľudské práva si nepokoje vyžiadali už štyroch mŕtvych vrátane jedného policajta. Zatiaľ poslednou obeťou je muž, ktorý zomrel na infarkt po tom, ako bol nadmerne vystavený účinkom slzotvorného plynu. Zranenia utrpelo približne 5000 demonštrantov a 600 policajtov.