Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA: Útok na Salmana Rushdieho odsúdili aj Biden a Borrell

Na snímke strážcovia zákona po tom, čo bol autor Salman Rushdie napadnutý počas prednášky v piatok 12. augusta 2022 v Chautauqua, NY, asi 120 km južne od Buffala. Foto: TASR/AP

K útoku na Rushdieho došlo v piatok v kultúrnom centre v meste Chautauqua v štáte New York a 75-ročný spisovateľ, ktorý tam mal mať prednášku, utrpel ťažké zranenia.

Washington 14. augusta (TASR) - Americký prezident Joe Biden v sobotu odsúdil útok na britského spisovateľa Salmana Rushdieho a zároveň poďakoval všetkým záchranárom a ľuďom, ktorí Rushdiemu poskytli prvú pomoc a asistovali pri zadržaní páchateľa. TASR správu prevzala z agentúry AFP a oficiálnej webstránky Bieleho domu.

"Salman Rushdie so svojím chápaním ľudskosti, neprekonateľným zmyslom pre príbeh a faktom, že sa odmieta dať zastrašiť alebo umlčať, stelesňuje základné a univerzálne hodnoty – pravdu, odvahu, schopnosť postaviť sa na odpor či vyjadrovať svoje myšlienky bez strachu. Tieto hodnoty predstavujú základné kamene každej slobodnej a otvorenej spoločnosti," uviedol vo vyhlásení Biden.

Útok na spisovateľa odsúdil aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell, ktorý v príspevku na Twitteri vyhlásil, že "medzinárodné odmietnutie takýchto činov, ktoré porušujú základné práva a slobody, je jedinou cestou k lepšiemu a mierumilovnejšiemu svetu".

K útoku na Rushdieho došlo v piatok v kultúrnom centre v meste Chautauqua v štáte New York a 75-ročný spisovateľ, ktorý tam mal mať prednášku, utrpel ťažké zranenia.

Stále je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu a zrejme príde o oko, uviedol jeho agent Andrew Wylie. Autor románu Satanské verše má aj pretrhnuté nervy v ruke a poškodenú pečeň.

Polícia identifikovala údajného útočníka ako 24-ročného Hadiho Matara z mesta Fairview v americkom štáte New Jersey. Predstavitelia USA v sobotu informovali, že Matara obvinili z pokusu o vraždu druhého stupňa.