Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

USA uvalia ďalšie sankcie na Taliban pre utláčanie žien a dievčat

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Nové reštrikcie v oblasti vízovej politiky pre súčasných i bývalých členov Talibanu a ďalšie osoby predstavil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Washington 12. októbra (TASR) - Spojené štáty v utorok ohlásili nové sankcie proti afganskému radikálnemu vládnemu hnutiu Taliban v súvislosti s jeho represívnym zaobchádzaním so ženami a dievčatami v Afganistane. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Nové reštrikcie v oblasti vízovej politiky pre súčasných i bývalých členov Talibanu a ďalšie osoby predstavil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pri príležitosti Medzinárodného dňa dievčat.

"Ako desivý príklad uvediem, že už viac než rok zostáva Afganistan jedinou krajinou na svete, kde sa dievčatám systematicky bráni v navštevovaní školy po šiestom ročníku," upozornil šéf americkej diplomacie s tým, že zmena je v nedohľadne.

Taliban po návrate k moci v auguste 2021 zakázal dievčatám študovať na stredných školách, pripomína AFP. Ženám je však dovolené navštevovať vysoké školy.

Pri nedávnom samovražednom útoku na vzdelávacie centrum v afganskom hlavnom meste Kábul zahynuli desiatky študentiek pripravujúcich sa na prijímacie skúšky na vysokú školu. Samovražedný atentátnik sa odpálil pri oddelenej študovni pre ženy. Organizácia Spojených národov (OSN) spresnila, že spomedzi 53 obetí bolo 46 mladých dievčat a žien.