Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA uvalili ďalšie sankcie na kubánskych predstaviteľov

Protivládni demonštranti počas protestu v Havane v nedeľu 11. júla 2021. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo financií zmienené osoby a jednotku penalizovalo za úlohu, ktorú zohrali pri potlačení júlových protivládnych protestov.

Washington 13. augusta (TASR) - Spojené štáty uvalili v piatok nové sankcie na dvoch predstaviteľov kubánskeho ministerstva vnútra a tiež na tamojšiu vojenskú jednotku tzv. červených baretov. Ide už o tretiu sériu sankcií reagujúcich na nedávny zásah tamojších zložiek proti protivládnym demonštrantom na Kube, informuje agentúra AFP.

Americké ministerstvo financií zmienené osoby a jednotku penalizovalo za úlohu, ktorú zohrali pri potlačení júlových protivládnych protestov.

"Dnešný krok upriamuje pozornosť na ďalších páchateľov, ktorí sú zodpovední za potlačenie volania kubánskeho ľudu po slobode a dodržiavaní základných ľudských práv," uviedla Andrea Gackiová z ministerstva financií USA.

Ide už o tretiu sériu sankcií, ktorú USA uvalili voči kubánskym predstaviteľom po potlačení tamojších masových protestov z 11. a 12. júla. Americký prezident Joe Biden zároveň Havane pohrozil ďalšími obdobnými opatreniam v prípade, ak nepristúpi k významnejším reformám.

Americké ministerstvo financií už skôr sankcionovalo kubánsku políciu a prisľúbilo prijatie ďalších takých krokov voči tým, ktorí "podporujú porušovanie základných ľudských práv uplatňované voči pokojným demonštrantom".

Piatkové sankcie sa týkajú Romárica Vidala Sotomayora Garcíú a Pedra Orlanda Martíneza Fernándeza z kubánskeho ministerstva vnútra, ako aj jednotky tzv. červených baretov kubánskych Revolučných ozbrojených síl (FAR). Pridaním na sankčný zoznam ministerstva financií USA sa im zmrazí všetok prípadný majetok v Spojených štátoch, pričom americké firmy zároveň budú mať zakázané s nimi vykonávať akékoľvek finančné transakcie.

Masové protesty sa na Kube odohrali 11. a 12. júla. Do ulíc vyše 40 miest vtedy vyšli tisíce ľudí, ktorí demonštrovali proti nedostatku potravín a liekov, ale aj proti nárastu cien a nezvládnutiu krízy vyvolanej šírením koronavírusu SARS-CoV-2. Išlo o prvé takéto protesty od 90. rokov minulého storočia.

Pri protestoch pozatýkali tamojšie úrady stovky ľudí. USA dlhodobo vyzývajú Havanu na ich prepustenie a snažia sa tiež nájsť spôsob, ako zabezpečiť Kubáncom prístup na internet, ktorý im tamojšie úrady obmedzujú.