Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA uvalili nové sankcie na vyše 1000 ruských firiem a činiteľov

Na archívnej snímke americká ministerka financií Janet Yellenová. Foto: TASR

Rozsiahle sankcie uvalili americké ministerstvá financií, obchodu aj zahraničných vecí.

Washington 30. septembra (TASR) - Spojené štáty uvalili v piatok nové rozsiahle sankcie na vyše 1000 ruských firiem a jednotlivcov vrátane vysokopostavených politických predstaviteľov a ich rodinných príslušníkov. Zareagovali tak na ruskú anexiu okupovaných oblastí na Ukrajine, informovali agentúry AP a Reuters.

Nové sankcie cielia na krycie firmy mimo Rusko, ktoré boli vytvorené tento rok, aby pomohli veľkým ruským vojenským dodávateľom vyhnúť sa sankciám. Takisto sa rozširujú sankcie proti vysokým predstaviteľom Kremľa tým, že zahŕňajú aj ich ženy a dospelé deti.

Rozsiahle sankcie uvalili americké ministerstvá financií, obchodu aj zahraničných vecí. "Nebudeme sa len prizerať, keď sa Putin pokúša podvodne anektovať časti Ukrajiny," priblížila americká ministerka financií Janet Yellenová. "Ministerstvo financií a americká vláda dnes podnikajú rozsiahle kroky, aby ešte viac oslabili už aj tak degradovaný vojenský priemysel Ruska a jeho schopnosť viesť nelegálnu vojnu," dodala.

Sankcionované osoby a inštitúcie podľa USA napomáhali anexii. Je medzi nimi napríklad aj guvernérka ruskej centrálnej banky Eľvira Nabiullinová, ako aj rodinní príslušníci ruského premiéra Michaila Mišustina či ministra obrany Sergeja Šojgua. Nabiullinová od roku 2013 dohliadala na snahy ochrániť Kremeľ pred západnými sankciami prijatými po anexii Krymu v roku 2014, uviedlo americké ministerstvo financií.

Na aktualizovanom sankčnom zozname sa nachádza aj 109 členov ruskej Štátnej dumy (dolnej komory parlamentu), ako aj Rada federácie (horná komora ruského parlamentu) a jej 169 členov.

Ministerstvo financií na sankčný zoznam pridalo aj 14 medzinárodných dodávateľov, ktorí pomáhali vojenským dodávateľským reťazcom. Pribudlo tam tiež 57 spoločností v Rusku či na anektovanom Kryme, ktoré Washington obvinil z napomáhania pri "brutálnom útoku na Ukrajiny".

USA tiež varovali ostatné krajiny, že budú čeliť sankčným opatreniam v prípade vojenskej alebo priemyselnej pomoci Rusku alebo Bielorusku, vrátane dodávok tovarov, ktorých dodávky zakázali USA a ich spojenci.