Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

USA uvalili sankcie na dve dospelé deti veliteľa mjanmarskej junty

Tony Blinken Foto: TASR/AP

Minister dodal, že USA budú ďalej spolupracovať so širokou koalíciou medzinárodných partnerov, aby dosiahli, že vodcovia prevratu sa zaň budú zodpovedať.

Washington 11. marca (TASR) - Americká administratíva uvalila sankcie na dve dospelé deti hlavného veliteľa mjanmarskej armády Min Aun Hlaina, ktorý sa dostal k moci pri prevrate 1. februára. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken vo vyhlásení zverejnenom v stredu vo Washingtone obvinil generálových synov, že "dlho zneužívali svoj vzťah s veliteľom armády na osobné obohacovanie".

"Vodcovia prevratu a ich dospelí rodinní príslušníci si nesmú ďalej užívať výhody režimu, pretože sa uchyľuje k násiliu a čoraz viac dusí demokraciu," uviedol Blinken.

Minister dodal, že USA budú ďalej spolupracovať so širokou koalíciou medzinárodných partnerov, aby dosiahli, že vodcovia prevratu sa zaň budú zodpovedať a pred spravodlivosť sa postavia aj porušovatelia ľudských práv a tí, čo z režimu finančne ťažia.

Blinken vyzval mjanmarskú (barmskú) armádu, aby "obnovila demokraticky zvolenú vládu, prestala so všetkými útokmi proti pokojným protestujúcim, okamžite prepustila všetkých nespravodlivo zadržiavaných a zastavila aj útoky a zastrašovanie novinárov, štátnych zamestnancov a aktivistov".