Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA uvalili sankcie na Irán za zásahy voči demonštrantom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Protesty, ktoré vypukli po smrti Amíníovej, sa v desiatkach iránskych miest konajú už od 17. septembra.

Washington 6. októbra (TASR) - Spojené štáty uvalili vo štvrtok ďalšie sankcie na predstaviteľov iránskej vlády v súvislosti s úmrtím 22-ročnej Mahsy Amíníovej a násilím voči účastníkom protivládnych protestov. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Protesty, ktoré vypukli po smrti Amíníovej, sa v desiatkach iránskych miest konajú už od 17. septembra.

Úrad na kontrolu zahraničných aktív (OFAC) spadajúci pod americké ministerstvo financií, zaviedol finančné sankcie voči siedmim vysokopostaveným zástupcom Iránu za vypínanie prístupu na internet v Iráne, obmedzovanie slobody prejavu a násilie voči účastníkom pokojných protestov a civilistom.

Medzi sankcionovanými osobami sú iránsky minister vnútra Ahmad Váhidí, minister komunikácií Eísá Zárepúr a ďalší piati poprední predstavitelia bezpečnostných zložiek. Už 22. septembra rezort financií USA prijal sankcie voči iránskej mravnostnej polícii.

Mahsa Amíníová bola zadržaná 13. septembra v Teheráne mravnostnou políciou za údajne nesprávny spôsob nosenia hidžábu. Po tom, čo skolabovala na policajnej stanici ju previezli do nemocnice, kde o tri dni neskôr zomrela. Podľa jej rodiny a ďalších aktivistov voči nej polícia použila brutálne násilie.

Jej úmrtie vyvolalo protesty, ktoré si podľa organizácií v oblasti ľudských práv vyžiadali okolo 130 obetí. Zadržaných bolo najmenej 35 reportérov a fotografov, ako uvádza Výbor na ochranu novinárov (CPJ).