Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

USA uvalili sankcie na izraelských extrémistov, marili prísun pomoci

Izraelskí vojaci v blízkosti hranice medzi Izraelom a Gazou, pohľad z južného Izraela, pondelok 10. júna 2024. Foto: TASR/AP

Táto krajne pravicová skupina má zhruba 100 členov a podľa izraelských médií je prepojená na armádnych záložníkov a židovských osadníkov.

Washington 14. júna (TASR) - Spojené štáty v piatok uvalili sankcie na izraelskú extrémistickú skupinu Cav 9. Obviňujú ju z podnikania útokov na konvoje nákladných áut, ktoré sa pokúšajú priviezť humanitárnu pomoc Palestínčanom do Pásma Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Táto krajne pravicová skupina má zhruba 100 členov a podľa izraelských médií je prepojená na armádnych záložníkov a židovských osadníkov. Americké ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že jej členovia sa opakovane pokúsili zabrániť prísunu humanitárnej pomoci z Jordánska do Pásma Gazy, a to rôznymi spôsobmi vrátane zablokovania ciest, vyhádzania humanitárneho nákladu aj použitia násilia.

Vo vyhlásení ministerstva sa uvádza, že príslušníci Cav 9 na Západnom brehu Jordánu 13. mája vyrabovali a podpálili dve nákladné autá s humanitárnou pomocou. Polícia vtedy zadržala štyroch členov tejto skupiny vrátane jedného neplnoletého.

Extrémistická skupina po tomto incidente vyhlásila, že prekazila dodanie zásielok palestínskemu militantnému hnutiu Hamas, a obvinila izraelskú vládu z "obdarovávania teroristov".

"Poskytovanie humanitárnej pomoci je nevyhnutné na to, aby sa zabránilo zhoršeniu humanitárnej krízy v Gaze a aby sa zmiernilo riziko hladomoru," uviedla americká diplomacia s tým, že takéto sabotáže a násilie nebude tolerovať.