Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

USA uvalili sankcie na lídra bosnianskych Srbov Milorada Dodika

Milorad Dodik, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dodik nátlak USA voči svojej osobe odmieta a už minulý mesiac oznámil, že "sankcií sa nebojí".

Washington 5. januára (TARS) - Spojené štáty v stredu uvalili sankcie na vodcu bosnianskych Srbov Milorada Dodika a jemu blízku televíznu stanicu Alternativna Televizija (ATV), pričom Dodidka obvinili z toho, že svojimi "separatistickými postojmi" ohrozuje krehký 25-ročný mier v regióne. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dodikova rozdeľujúca etno-nacionalistická rétorika odráža jeho snahu presadiť svoje politické ciele a odpútať pozornosť od jeho korupčných aktivít... Jeho činy ohrozujú stabilitu, suverenitu a územnú celistvosť Bosny a podkopávajú Daytonskú mierovú zmluvu, čím (Dodik) riskuje regionálnu nestabilitu," uviedol vo vyhlásení námestník amerického ministra financií Brian Nelson.

Dodik, bývalý sociálny demokrat, ktorý sa podľa AFP zmenil na nacionalistu s väzbami na Rusko, vyhlasuje, že Republika srbská (RS) by sa mala odtrhnúť od Bosny, ktorú považuje za neúspešný projekt.

Súčasný štatút Bosny určila Spojenými štátmi sprostredkovaná Daytonská mierová dohoda z roku 1995. Zmluvu na leteckej základni Dayton v Ohiu sprostredkoval zosnulý americký diplomat Richard Holbrooke. Dohodou sa skončila krvavá občianska vojna sprevádzajúca rozpad Juhoslávie.

Sankcie voči Dodikovi budú kriminalizovať všetky peňažné transakcie vrátane darov zo Spojených štátov. Lídrovi bosnianskych Srbov už Washington zmrazil všetok majetok v USA. Toto opatrenie bolo prijaté ešte počas vlády vtedajšieho amerického prezidenta Baracka Obamu.

Sankcie boli v stredu uvalené aj na televíznu spoločnosť ATV, ktorá sídli v bosnianskosrbskej bašte Banja Luka. Televíziu vlastní spoločnosť napojená na Dodikovho syna.

Dodik nátlak USA voči svojej osobe odmieta a už minulý mesiac oznámil, že "sankcií sa nebojí".

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken oznámil, že Spojené štáty odmietnu vydať víza aj ďalším dvom bosnianskym lídrom pre obvinenia z korupcie. Ide o Dodikovho poradcu Milana Tegeltiju a lídra bosnianskej strany PDA Mirsada Kukiča, ktorý bol obvinený v škandále okolo verejnej elektrárenskej spoločnosti.

Najnovšie sankcie podľa AFP poukazujú na rastúce obavy Západu, že komplikovaná mierová dohoda v Bosne môže byť porušená. Dodik sa minulý mesiac stretol v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Šéf Kremľa tým podľa analytikov zrejme vyjadril podporu Dodikovi.