Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

USA uvalili sankcie na nikaragujských predstaviteľov

Daniel Ortega, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Medzi sankcionovanými je aj Ortegova dcéra. USA obviňujú režim nikaragujského prezidenta z marenia demokracie a porušovania ľudských práv.

Washington 9. júna (TASR) - Spojené štáty v stredu oznámili uvalenie sankcií proti štyrom nikaragujským predstaviteľom blízkym prezidentovi Danielovi Ortegovi, informuje agentúra AFP.

Medzi sankcionovanými je aj Ortegova dcéra. USA obviňujú režim nikaragujského prezidenta z marenia demokracie a porušovania ľudských práv.

"Činnosť prezidenta Ortegu škodí Nikaragujčanom a krajinu uvrhuje hlbšie do tyranie," uviedla Andrea Gackiová, ktorá má na ministerstve financií USA na starosti sankčný program.

"Spojené štáty budú pokračovať v odhaľovaní tých predstaviteľov, ktorí budú naďalej ignorovať vôľu svojich občanov," dodala.

V Nikarague medzitým v stredu zadržali už štvrtého možného kandidáta na prezidenta, teda potencionálneho vyzývateľa Daniela Ortegu, za uplynulých desať dní.

Obvinenia voči všetkým zadržaným kandidátom súvisia so sporným zákonom o vlastizrade, ktorý bol prijatý vlani v decembri a ktorého cieľom je podľa kritikov zabrániť opozícii uchádzať sa o priazeň voličov. Tresty väzenia podľa tejto právnej normy hrozia "tým, ktorí žiadajú, oslavujú či oceňujú zavedenie sankcií voči nikaragujskému štátu".