Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA uvalili sankcie na osoby a subjekty spojené s Vagnerovou skupinou

Jevgenij Prigožin, vľavo a ruský prezident Vladimír Putin. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo zahraničných vecí uvalilo sankcie na desiatky subjektov a jednotlivcov s väzbami na Vagnerovu skupinu.

Washington 26. januára (TASR) - Spojené štáty vo štvrtok oficiálne vyhlásili ruskú súkromnú vojenskú Vagnerovu skupinu za "nadnárodnú kriminálnu organizáciu" a zmrazili jej aktíva v USA. Američania majú zakázané tejto skupine poskytovať finančné prostriedky, tovar alebo služby. TASR informuje na základe správ stanice Sky News a agentúry Reuters.

Americké ministerstvo zahraničných vecí uvalilo sankcie na desiatky subjektov a jednotlivcov s väzbami na Vagnerovu skupinu a jej šéfa Jevgenija Prigožina, ako aj vládnych predstaviteľov a osoby napojené na ruský vojenský priemysel.

Washington prijal tiež sankcie voči ďalším subjektom podporujúcim vojenské operácie vagnerovcov. Patrí medzi ne spoločnosť Terra Tech sídliaca v Rusku a čínsky Výskumný ústav kozmických vied a techniky Čchang-ša Tchian-ji.

Ministerstvo financií zase vo vyhlásení uviedlo, že členovia Vagnerovej skupiny sú "zapojení do závažných kriminálnych aktivít vrátane masových popráv, znásilnení, detských únosov a fyzického zneužívania v Stredoafrickej republike a Mali". USA vinia Vagnerovu skupinu zo spoluviny pri nútenom vysídľovaní žien, detí a civilistov v Stredoafrickej republike či útokov na nemocnice.

Šéfka rezortu financií Janet Yellenová uviedla, že ďalšie sankcie prispejú k tomu, aby šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi znemožnili vyzbrojovať svoju vojnovú mašinériu.

Reuters pripomína, že hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby minulý týždeň povedal, že Putin sa čoraz viac spolieha vo vojne na Ukrajine na vagnerovcov. Uviedol tiež, že narastá napätie medzi vagnerovcami a ruským rezortom obrany. "Vagnerovci sa stávajú rivalom centrálnej ruskej armády a ruských ministerstiev," vyhlásil.