Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA uvalili sankcie na ruského oligarchu aj finančné inštitúcie

Na archívnej snímke pohľad na zničený súkromný dom po ostreľovaní ruskej armády v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

USA takýto krok podnikli po tom, čo Potanina a jeho sieť sankcionovali už aj Británia a Kanada.

Washington 15. decembra (TASR) - Spojené štáty uvalili vo štvrtok sankcie na jedného z najbohatších Rusov, Vladimira Potanina, jeho spolupracovníkov i na viaceré ruské finančné inštitúcie. Oznámili to tamojšie ministerstvá financií a zahraničných vecí, informuje agentúra AFP a stanica Sky News.

USA takýto krok podnikli po tom, čo Potanina a jeho sieť sankcionovali už aj Británia a Kanada.

Ministerstvo financií USA uvalilo sankcie na ruskú komerčnú banku Rosbank, ktorú Potanin získal v tomto roku, ako aj na ďalších 17 subjektov spojených s ruským finančným sektorom.

Sankcie sú podľa vyhlásenia tohto rezortu "súčasťou úsilia vlády USA o ďalšie obmedzenie schopnosti (Ruska) financovať svoju bezohľadnú vojnu proti Ukrajine."

"Sankcionovaním ďalších veľkých ruských bánk pokračujeme v prehlbovaní izolácie Ruska od globálnych trhov," uviedol námestník ministra financií USA Brian Nelson.

Ministerstvo zahraničných vecí USA zase sankcionovalo samotného Potanina, sieť jeho spolupracovníkov, ako aj ďalších vyše 40 ľudí napojených na ruskú vládu.

Rosbank je v Rusku považovaná za kľúčovú úverovú inštitúciu, približuje rezort financií USA. Samotný Potanin bol v minulosti prvým ruským vicepremiérom a podľa rezortu diplomacie USA má priame väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina.