Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

USA uvalili sankcie na Rusov spojených s väznením Kara-Murzu

Na snímke ruský opozičný aktivista Vladimir Kara-Murza. Foto: TASR/AP

Kara-Murza bol zatknutý vlani v apríli a bol označený za zahraničného agenta. V súčasnosti je zadržiavaný na základe podozrení, že šíril nepravdivé informácie o ruských ozbrojených silách.

Washington 3. marca (TASR) - Spojené štáty uvalili v piatok sankcie na niekoľkých ruských občanov spojených so zadržiavaním popredného kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu. Ten je už takmer rok vo väzbe, pretože prehovoril proti vojne na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

Na sankčný zoznam Spojené štáty v piatok zaradili námestníka ruského ministra spravodlivosti Olega Sviridenka, moskovskú sudkyňu Jelenu Lenskú, moskovského sudcu Andreja Zadačina, dvoch ďalších sudcov Dianu Miščenkovú a Iľju Kozlova a nezávislého experta Danila Michejeva - svedka ruskej vlády v prípade proti Kara-Murzovi.

"Spojené štáty opakujú svoju výzvu na okamžité a bezpodmienečné prepustenie Kara-Murzu a sú odhodlané zaistiť, že snahy (ruského prezidenta) Vladimira Putina o umlčanie kritikov nebudú úspešné," uviedol vo vyhlásení americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Kara-Murza bol zatknutý vlani v apríli a bol označený za "zahraničného agenta". V súčasnosti je zadržiavaný na základe podozrení, že šíril nepravdivé informácie o ruských ozbrojených silách. Hrozí mu vyše 30 rokov väzenia.

Tento väznený opozičný politik má dvojité rusko-britské občianstvo. Bol blízkym spolupracovníkov ruského opozičného lídra Borisa Nemcova, ktorý bol v roku 2015 zastrelený v centre Moskvy. V rokoch 2015 a 2017 Kara-Murza náhle ochorel, pričom ho podľa vlastných slov otrávila ruská tajná služba. V oboch prípadoch upadol počas ochorenia do kómy.