Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA uvalili sankcie na siedmich venezuelských opozičných poslancov

Americký minister financií Steven Mnuchin, archívna foto. Foto: TASR/AP

Guaidó sa pred rokom sám vyhlásil za prezidenta Venezuely s odôvodnením, že opätovné zvolenie socialistu Madura v roku 2018 nebolo legitímne.

Bogota 13. januára (TASR) - Spojené štáty v pondelok uvalili sankcie na siedmich poslancov venezuelského parlamentu, ktorých obviňujú z pokusu nezákonne získať kontrolu nad opozíciou kontrolovaným Národným zhromaždením, informovala o tom agentúra DPA.

Americký minister financií Steven Mnuchin uviedol, že ministerstvo zaviedlo sankcie voči siedmim zákonodarcom, ktorí sa "pokúsili zablokovať demokratický proces vo Venezuele. Medzi zákonodarcami je aj Luis Parra, ktorého opozícia 5. januára vyhlásila za predsedu parlamentu (Národného zhromaždenia).

Príslušníci ozbrojených síl 5. januára úradujúcemu predsedovi parlamentu Juanovi Guaidóovi a ďalším približne sto opozičným poslancom zabránili vstúpiť do budovy parlamentu. Zákonodarcovia, ktorí podporujú prezidenta Nicolása Madura, za nového predsedu parlamentu zvolili Parru. Opozícia následne vo funkcii predsedu potvrdila Guaidóa, ktorý túto funkciu zastáva od januára 2019.

Guaidó sa pred rokom sám vyhlásil za prezidenta Venezuely s odôvodnením, že opätovné zvolenie socialistu Madura v roku 2018 nebolo legitímne. Desiatky krajín Guaidóa uznali za hlavu štátu. Nepodarilo sa mu však zosadiť Madura, ktorého podporuje venezuelská armáda.