Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA uvalili sankcie na veľvyslanca Iránu

Na archívnej snímke Biely dom vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Sankcie zo strany USA zablokovali Masdžedího majetok, ktorý je v súdnej právomoci USA.

Washington 23. októbra (TASR) - Washington vo štvrtok uvalil sankcie na iránskeho veľvyslanca v Bagdade Íradža Masdžedího pre obvinenia, že ako generál iránskych Revolučných gárd vyvíjal aktivity zamerané na destabilizáciu Iraku. Informáciu priniesla agentúra AFP.

Ministerstvo financií Spojených štátov uviedlo, že Masdžedí bol "blízkym poradcom" Kásema Solejmáního, najvplyvnejšieho iránskeho generála, ktorý zahynul v januári pri útoku americkým dronom.

Sankcie sa Washington rozhodol uvaliť na iránskeho veľvyslanca po tom, ako sa v Iraku odohrala séria raketových útokov proti záujmom Spojených štátov, z ktorých USA vinia proiránske skupiny.

"Masdžedí dohliadal na program výcviku a podpory irackých militantných skupín a podporoval alebo riadil skupiny, ktoré sú zodpovedné za útoky, pri ktorých zahynuli a utrpeli zranenia príslušníci amerických a spojeneckých síl v Iraku," priblížilo americké ministerstvo.

Podľa neho Masdžedí využil svoje postavenie iránskeho veľvyslanca v Iraku na "zahmlievanie finančných transakcií" v prospech Revolučných gárd.

"Iránsky režim ohrozuje bezpečnosť a suverenitu Iraku tým, že predstaviteľov Revolučných gárd dosadzuje na posty veľvyslancov, aby uskutočňovali jeho destabilizačnú zahraničnú agendu," uviedol minister financií USA Steven Mnuchin.

Sankcie zo strany USA zablokovali Masdžedího majetok, ktorý je v súdnej právomoci USA. Američania majú zákaz udržiavať akékoľvek styky s veľvyslancom.

Spojené štáty opätovne zavádzajú sankcie voči Iránu po tom, ako americký prezident Donald Trump odstúpil od jadrovej dohody svetových veľmocí s Iránom, ktorá má zabrániť tejto islamskej republike vo vývoji jadrových zbraní.