Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA uvalili sankcie na venezuelskú štátnu ťažobnú spoločnosť Minerven

Ilustarčné foto. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie prišlo niekoľko dní po tom, čo Uganda oznámila, že za dovážanie zlata z Venezuely vyšetruje svoju najväčšiu rafinériu.

Washington 19. marca (TASR) - Americké ministerstvo financií uvalilo v utorok sankcie na venezuelskú štátnu banskú spoločnosť Minerven, ktorá sa zaoberá ťažbou zlata, a jej prezidenta Adriana Perdoma. Informovala o tom agentúra DPA, podľa ktorej ide o súčasť pokračujúcej snahy Washingtonu odstrihnúť venezuelskú vládu od finančných prostriedkov.

Rozhodnutie prišlo niekoľko dní po tom, čo Uganda oznámila, že za dovážanie zlata z Venezuely vyšetruje svoju najväčšiu rafinériu, všíma si agentúra Reuters.

Podľa americkej vlády sú ťažba a predaj zlata pre vládu venezuelského prezidenta Nicolása Madura veľmi dôležitými prostriedkami finančnej podpory.

"Budeme agresívne stíhať všetkých, ktorí sú zapojení do Madurovho bezohľadného, nezákonného obchodu so zlatom, ktorý prispieva k tejto finančnej, humanitárnej a environmentálnej kríze," povedal vo zverejnenom stanovisku americký minister financií Steven Mnuchin.

USA patria k vyše 50 krajinám, ktoré uznali venezuelského opozičného lídra Juana Guaidóa za dočasného prezidenta krajiny a podporili ho v snahe dosiahnuť Madurovo odstúpenie z úradu. Spojené štáty už pred časom uvalili sankcie na viacerých jednotlivcov vrátane Madura a jeho úzky okruh ľudí, ako aj na štátnu ropnú spoločnosť Petroleos de Venezuela (PDVSA).