Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA už cvičia ukrajinských vojakov v používaní systémov HIMARS

Americký raketový systém HIMARS ostreľuje cieľ počas 11-dňového spoločného vojenského cvičenia amerických a filipínskych síl "Balikatan" v Crow Valley, vo filipínskej provincii Tarlac, severne od Manily, archívne foto. Foto: TASR/AP

USA súhlasili, že pošlú Ukrajine štyri raketové systémy HIMARS, využívajúce presne riadenú muníciu stredného doletu.

Washington 7. júna (TASR) - Armáda Spojených štátov začala cvičiť ukrajinské sily v používaní sofistikovaných raketových systémov HIMARS, ktoré administratíva prezidenta Joea Bidena schválila ako pomoc Kyjevu. Rusko však vyhlásilo, že to môže spustiť jeho rozsiahlejšie nálety na Ukrajinu. Informácie priniesla v utorok tlačová agentúra AP.

Hovorca amerického ministerstva obrany podplukovník Anton Semelroth uviedol, že ukrajinskí vojaci absolvujú výcvik obsluhy moderných palebných raketových systémov HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) na výcvikovej základni v meste Grafenwöhr v Nemecku a na ďalších miestach v Európe.

USA súhlasili, že pošlú Ukrajine štyri raketové systémy HIMARS, využívajúce presne riadenú muníciu stredného doletu, a budú súčasťou balíka pomoci za 700 miliónov dolárov schváleného minulý týždeň. Americkí predstavitelia vtedy vyhlásili, že výcvik používania týchto systémov bude trvať približne tri týždne, až potom budú môcť ísť na bojiská.

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu varoval, že akékoľvek západné dodávky raketových systémov s dlhším doletom donútia Moskvu zasiahnuť "ciele, na ktoré sme ešte neútočili".

Zatiaľ USA zaistili výcvik v zaobchádzaní s rôznymi druhmi zbraní okolo 900 ukrajinským vojakom – učili sa používať napríklad húfnice, ktoré už sú dodávané na frontové línie.

HIMARS je upevnený na nákladnom vozidle a môže prepravovať kontajner naloženými šiestimi raketami, pričom každá môže doletieť do vzdialenosti okolo 70 kilometrov, píše AP.