Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

USA v BR OSN opätovne vyjadrili nesúhlas s prímerím v Pásme Gazy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Wood naznačil, že USA budú vetovať návrh rezolúcie, ktorá vyzýva na okamžité humanitárne prímerie v Pásme Gazy, píše AP.

New York 8. decembra (TASR) - Spojené štáty v piatok na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) opätovne vyjadrili svoj nesúhlas s prímerím v Pásme Gazy. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

"Zatiaľ čo USA pevne podporujú trváci mier, v rámci ktorého Izraelčania aj Palestínčania môžu žiť v mieri a bezpečí, nepodporujeme výzvy na okamžité prímerie," povedal zástupca americkej veľvyslankyne pri OSN Robert Wood. Vyjadril presvedčenie, že zastavenie vojenských operácii Izraela by zasialo semienka pre ďalšiu vojnu, pretože Hamas nemá záujem o trvalý mier s cieľom dosiahnuť riešenie na úrovni dvoch štátov.

Wood naznačil, že USA budú vetovať návrh rezolúcie, ktorá vyzýva na okamžité humanitárne prímerie v Pásme Gazy, píše AP. Skutočnosť, že BR OSN neodsúdila cezhraničný útok militantov na juh Izraela zo 7. októbra, označil za jej vážne morálne zlyhanie.

BR OSN má o rezolúcii hlasovať neskôr v piatok. Tento návrh podporujú arabské a moslimské krajiny, ako aj generálny tajomník OSN António Guterres a viacero iných krajín.